open-navfaktor-logo
search
Projekti
Sarajevo bogatije za novi muzej: Dom za djela maestra Safeta Zeca i prilika za mlade umjetnike
Dio muzejskog prostora, godinama je djelovao kao Atelje "Zec", a uz podršku Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, proširen je na dvije etaže, i djelovat će kao multimedijalni prostor, gdje će priliku da se predstave publici dobiti mnogi umjetnici. Projekat je pokrenula novoosnovana Fondacija Ivanka i Safet Zec
21.11.2019. u 14:49
get url
text
Detalj sa otvaranja muzeja

Sarajevo je od danas bogatije za još jedan muzejski prostor! U centru grada, u blizini Vječne vatre, simbolično, na dan kada je zaustavljena okupacija, tačno u podne, otvoren je multimedijalni prostor u kojem će građani Sarajeva i turisti, imati priliku susresti se sa djelima maestra, najvećeg živog slikara naše zemlje, Safeta Zeca.

Dio muzejskog prostora, godinama je djelovao kao Atelje "Zec", a uz podršku Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, proširen je na dvije etaže, i djelovat će kao multimedijalni prostor, gdje će priliku da se predstave publici dobiti mnogi umjetnici. Projekat je pokrenula novoosnovana Fondacija Ivanka i Safet Zec.

{$galerijaFotografija}

-Vraćamo se u našu kuću, koja je sada uz pomoć Grada Sarajeva produžena na dvije etaže. Drago mi je da za sada možemo predstaviti samo mali dio djela koja će sutra činiti široku lepezu mog umjetničkog stvaranja. Zbog ograničenja prostora, koji će se u dogledno vrijeme proširiti, izostavili smo ovaj put rad na grafičkim pločama, čiji su rezultati u nekoliko navrata, u nizu godina, već bili pokazivani u Ateljeu- zbirci Zec. Voljeli bi i da ovi prostori budu prostori okupljanja, konferencija, izložbi, kamernih predstava. Dakle, jedan multimedijalni prostor koji će ugošćavati moje mlađe kolege- kazao je Safet i najavio da će Fondacija osnovati i nagradu za grafiku.

Pozvao je i svoje Sarajlije da dođu u ponedjeljak, 25. novembra u 18.30 sati u Historijski muzej BiH, gdje će biti otvorena njegova izložba “Zagrljaji”.

- Dođite da zajedno proslavimo Dan državnosti- poručio je Zec.

Otvaranje muzeja- Safet Zec: 21.11.2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.