open-navfaktor-logo
search
Zimska služba
Sarajevo: Bilo je lako ukloniti malo snijega
Zakonska obaveza da je svaki vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog objekta dužan da očisti snijeg ispred svojih stambenih ili poslovnih jedinica do prve saobraćajnice koja je uvrštena u zimsko održavanje
03.12.2019. u 09:19
get url
text

Zimska služba KJKP Rad spremno je dočekala prvi decembarski snijeg u Sarajevu i već je sinoć na teren izašlo 30 vozila koja su vršila posipanje materijala u višim predjelima, poput Nahoreva, Faletića i Bioskog, Jarčedola radi sprečavanja poledice, pa se u padinskim dijelovima grada može normalno odvijati saobraćaj uključujući i kombibuse GRAS-a, kazao je za Faktor Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

- Od jutros već 80 uposlenika radi na ručnom čišćenju snijega.Visina snijega u nizinskim dijelovima grada nije bila veća od jednog centimetra. U narednom periodu najavljuje se hladnije vrijeme sa sve većim minusima do 5. decembra, čak do minus devet stepeni – dodao je Ramić.

Zakonska obaveza da je svaki vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog objekta dužan da očisti snijeg ispred svojih stambenih ili poslovnih jedinica do prve saobraćajnice koja je uvrštena u zimsko održavanje.

Također građani trebaju voditi računa o mjestima na kojima parkiraju vozila, kako bi  specijalizirana vozila KJKP Rad mogla obavljati svoje zadatke.

- Zimska služba nadležna je za čišćenje snijega samo u četiri općine Grada Sarajeva, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad, a sve ostale općine u Kantonu Sarajevo potpisale su ugovore za čišćenje snijega sa nekom drugim firmama, naglašava Ramić

Ramić dodaje da je Vlada Kantona Sarajevo s UNDP-om potpisala ugovor vrijedan dva miliona maraka, a sredstva su namijenjena za unapređenje usluge KJKP Rad.

Planira se nabavka utovarivača soli, odnosno utovarna traka koja prati potrošene količine posipnog materijala i na kojim dionicama će se koristiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.