Cilj je prikupiti bibliotečku građu s fokusom na temu historije Bosne i Hercegovine, historije Bošnjaka, historije bosanskohercegovačke i bošnjačke književnosti, kulture, lingvistike, prava, ekonomije i svih ostalih područja bitnih za obrazovanje mladih.

Akcija traje od 1. do 10. oktobra, a osim 15 mjesnih zajednica općine Centar,  provodit će se i na 15. oktobarskom salonu knjiga na trgu Djece Sarajeva ispred BBI centra.

Almir Zalihić, književnik i jedan od organizatora ove akcije, istakao je da na ovaj način žele dati doprinos kako bi pomogli da se dodatno obogati književni fond prve bošnjačke biblioteke u Crnoj Gori.

- Sudeći po početku, a danas je prvi dan akcije, mislim da će biti jako uspješna jer se pored građana koji kupe ili donesu knjigu već javljaju i izadavači i neki centri kulture diljem BiH koji šalju donacije, a mnoga od tih izdanja su jako bitna za naš kulturološki prostor. Mislimo da će ovu plemenitu akciju građani Sarajeva podržati kao što su i u drugim prilikama to činili - kazao je Zalihić.

Bošnjačko Vijeće u Crnoj Gori je 11. maja 2018. godne, simbolično na Dan zastave Bošnjaka, otvorilo prvu bošnjačku biblioteku koja radi i funkcioniše pod pokroviteljstvom i u prostorijama Vijeća. Do sada je putem donacija i kupovinom osigurano oko 5.000 knjiga i to je samo početak jer, BV u Crnoj Gori ima za cilj da ova biblioteka svojim bibliotečkim fondom, načinom uređenja i djelovanjem, bude prepoznatljiva u zemlji i regionu.

Stoga organizatori pozivaju izdavačke kuće, knjižare, autore knjiga i građane da se priključe ovoj plemenitoj akciji.