open-navfaktor-logo
search
Bratske sredine
Saradnja turske i bosanske Tuzle: Knjiga koja zatvara usta negatorima bosanskog jezika
Općina Tuzla iz Istanbula i Grad Tuzla iz BiH su 2007. godine potpisale Sporazum o bratimljenju i saradnji, a današnji događaj je samo nastavak saradnje
Denis Zeba
17.09.2019. u 13:38
get url
text

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i načelnik istanbulske općine Tuzla Sadi Yazici potpisali su danas Sporazum o realizaciji projekta štampanja bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine. Najnoviji primjerci rječnika Makbul-i-Arif, koji je 1631. godine sastavio Tuzlak Muhammed-i Hevai Uskufi, dopremljeni su danas u Tuzlu, a štampanje je finansirala Općina Tuzla iz Istanbula.

- Zahvaljujem za ovaj divan dar bosansko-turski rječnik. Muhammed-i Hevai Uskufi je Tuzlak, Bošnjak, koji je živio i radio u Istanbulu, vratio se u BiH i napisao najstariji južnoslavenski rješnik štokavrkog narječja. Nama je ovaj rječnik, koji je simbol naše dugogodišnje saradnje i prijateljstva, veoma važan. Važan je zbog onih koji negiraju bosanski jezik. Ko god negira naš jezik mi ćemo mu pokazati ovaj rječnik - rekao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Načelnik Imamović zahvalio se Republici Turskoj na podršci, istakavši olakšice za uvoz naše robe u Tursku te izrazio zadovoljstvo činjenicom da veliki projekat autoputa Sarajevo - Beograd svojom trasom ide preko Tuzle.

Općina Tuzla iz Istanbula i Grad Tuzla iz BiH su 2007. godine potpisale Sporazum o bratimljenju i saradnji, a današnji događaj je samo nastavak saradnje.

- Drago nam je da naše zemlje imaju zajedničke ekonomske projekte, kojima jačamo bratstvo između BiH i Turske. Drago nam je što čujemo kolika ja civilizacijska vrijednost rječnika, uprkos onima koji negiraju bosanski jezik, a mi smo tu da dokažemo suprotno. Obećavam da ćemo istražiti u Istanbulu gdje je živio Muhammed-i Hevai Uskufi - rekao je načelnik općine Tuzla iz Istanbula Sadi Yazici.

On je istakao da istanbulska Tuzla ima 260.000 stanovnika i još mnogo potencijala za unaprjeđenje saradnje istoimenim gradom u BiH.

- Mi uvijek ističemo bratstvo Turske i BiH, a ovo je samo jedan vid toga. Radimo na velikom broju zajedničkih projekata, a Tuzla je veoma zanačajan dio BiH i ovdje imamo ulaganja firmi iz Turske. Ukupna vrijednost ulaganja Turske u BiH je sedam milijardi dolara, ali i potpisan ugovor za autoput Sarajevo - Beograd. Želimo da ovim ulaganjima da zadržimo mlade u BiH - rekao je turski ambasador u BiH Haldun Koc.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.