open-navfaktor-logo
search
Zajedništvo
Saradnja tri nacionalnih kulturnih društava spona među Mostarcima
Za Mostar često kažu da je "grad slučaj". Ovaj lijepi grad i južno središte Bosne i Hercegovine medijski prostor najčešće zauzima političkim vijestima ili vijestima o lošim odnosima i problemima koje je Mostaru donijelo poraće i ratom nastale podjele.
09.02.2020. u 13:14
get url
text

Ipak, da grad na obalama Neretve obiluje i lijepim pričama koje se tek rijetki potrude ispričati, dokazi su brojni. Posljednji u nizu je saradnja nacionalnih kulturnih društava u ovom gradu, koja će u budućim mjesecima organizovati zajedničke sadržaje te na različite načine sarađivati.

Riječ je Bošnjačkoj zajednici kulture (BZK) "Preporod", Hrvatskom kulturnom društvu (HKD) "Napredak" i Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu (SPKD) "Prosvjeta". Saradnja navedenih društava u Mostaru datira još iz vremena legendarnog Alekse Šantića, a oživjela je na zadovoljstvo sve tri strane krajem 2019. godine.

Predsjednik mostarske podružnice BZK "Preporod" docent doktor Haris Omerika podsjetio je, prije svega, na dugogodišnju saradnju društva sa Islamskom zajednicom na svim nivoima, kao i sa Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić", najviše sa odsjecima za historiju i bosanski jezik. Saradnja sa "Napretkom" i "Prosvjetom" intenzivirana je, kazao je, tokom posljednja tri mjeseca.

- Svojim angažmanom možemo doprinijeti povećanju broja kulturnih manifestacija u Mostaru. Grad je prepoznat kao turistička destinacija, što našim djelovanjem može biti još i upečatljivije. Smatramo da zajedničke aktivnosti mogu doprinijeti i drugim opšte društvenim efektima, ne samo pri povećanju broja kulturnih dešavanja - izjavio je Omerika.

Kazao je i kako prostora za saradnju itekako ima, najavivši zajedničke aktivnosti tokom 2020. godine.

Da je mnogo prostora za saradnju tvrdi i Marko Romić iz HKD "Napredak". Svako će, ističe, tokom predstojećih 15 do 20 dana na sastanak donijeti svoje ideje.

- Bezbroj je mogućih načina na koje se može ostvariti saradnja i jako se radujem tome, počevši od organizacija predstava, izložbi, do rasprava - rekao je Romić.

Saradnja sa društvima koja danas djeluju u Mostaru bila je Romićeva ideja, pa je posebno sretan što je ona, kako je kazao, već zaživjela.

- Kada sam preuzeo funkciju u "Napretku", rekao sam članovima užeg rukovodstva da imam želju i namjeru da pokušamo animirati ostala kulturna društva, dakle bošnjačka i srpska, da radimo zajedno. Kultura je uvijek bila, i sada je, i uvijek će biti, spona među ljudima i tako i treba biti. Naša kulturna društva su dobar alat da se radi, ne samo na planu kulture već da tako amortiziramo stanje u Mostaru i našoj zemlji. To svakako treba iskoristiti. Ljudi u drugim društvima su to objeručke prihvatili - dodao je Romić.

SPKD "Prosvjeta" u posljednjoj deceniji jedno je od najaktivnijih društava u Gradu na Neretvi. Ponosni su, ističu, na saradnju sa institucijama kulture u gradu, koju su i ranije ostvarivali. Primjerice, u sklopu "Šantićevih večeri" nedavno je realizovan projekat "Što te nema" koji je okupio glumce i ostale uposlenike Narodnog pozorišta te Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Organizovane su i izložbe, promocije knjiga i ostali programi kroz koje su se povezivali i ostvarili saradnju sa institucijama i brojnim osnovnim i srednjim školama u gradu.

Raduje ih, istakli su, i to što su brzo i lako dogovorili buduće zajedničke aktivnosti sa "Preporodom" i "Napretkom" koje će donijeti pozitivan puls u Mostar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.