open-navfaktor-logo
search
Potpisana pravila
Saradnja BiH, Hrvatske i Srbije: Na prostoru bivše Jugoslavije još se traga za 12.000 nestalih
Pitanje nestalih osoba mora biti izdvojeno iz svih otvorenih pitanja u međudržavnoj saradnji Hrvatske i sa BiH, a prije svega sa Srbijom. Drago mi je da smo danas potpisali ova pravila, međutim, ne očekujem ništa spektakularno ako ne postoji dobra volja i ako se ne napravi stvarni i iskreni iskorak
30.07.2019. u 14:04
get url
text

Na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, nakon sukoba i rata, još uvijek ima oko 12.000 nestalih osoba. Od toga, 4.000 posmrtnih ostataka nalazi se u mrtvačnicama i spomen kosturnicama. Samo u Bosni i Hercegovini još uvijek se traga za oko 7.200 nestalih ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Nikola Perišić i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović potpisali su danas u Sarajevu radna pravila i procedure za realizaciju protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije. 

Također, Perišić i pomoćnik ministra branitelja za nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Stjepan Sučić potpisali su pravila postupanja između Instituta za nestale osobe BiH i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske za provedbu protokola o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske u traženju nestalih osoba. 

-Na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, nakon sukoba, još ima oko 12.000 nestalih osoba. Od toga, 4.000 posmrtnih ostataka nalazi se u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama. To su N. N. osobe za koja još ne možemo da utvrdimo identitet. Samo u BiH još se traga za oko 7.200 nestalih osoba - pojasnio je Perišić nakon potpisivanja.

Smatra da bi bez institucionalnog okvira i saradnje bilo nemoguće pronaći posmrtne ostatke. Kako je kazao, bez uključivanja svih aktera sigurno se neće doći do cilja, a to je pronalazak svih nestalih osoba. 

-Nadam se da je današnje potpisivanje mali, a ustvari veliki korak ka našem cilju, a to je pronalazak nestalih osoba. Smatram da je potpisivanje današnjih sporazuma izraz političke volje vlada regiona da rade na procesu pronalaska nestalih osoba - poručio je Perišić. 

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović stava je da je u cijelom procesu bilaterna saradnja nezamjenjiv mehanizam. 

-Ovo danas je potvrda da mi na tom nivou uređujemo naše odnose. Iza nas su deseci hiljada riješenih slučaja, ali i blizu 12.000 još neriješenih. Dok god se jedna osoba vodi kao nestala, u našem mandatu ćemo se baviti traženjem - rekao je Odalović navodeći da mora postojati regionalni mehanizam. 

Kako je kazao, to humaitarno i civilizacijsko pitanje je nešto što ih okuplja i vodi kroz proces traženja nestalih. Odalović je rekao i da porodice nisu previše opterećene odakle ko dolazi, ali njihovi zahtjevi su jasni, a to je gdje su njihovi najmiliji. Poručio je i da se svi zalažu da budu procesuirani svi oni koji su počinili zločine nad onim čiji se posmrtni ostaci danas traže. 

Pomoćnik ministra branitelja za nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Stjepan Sučić rekao je da se u Hrvatskoj još traže 1.892 osobe. 

-Cijeli niz tih međudržavnih i bilateralnih sporazuma nije napravio veliki iskorak. Pitanje nestalih osoba je humanitarno pitanje. Pitanje nestalih osoba mora biti izdvojeno iz svih otvorenih pitanja u međudržavnoj saradnji Hrvatske i sa BiH, a prije svega sa Srbijom. Drago mi je da smo danas potpisali ova pravila, međutim, ne očekujem ništa spektakularno ako ne postoji dobra volja i ako se ne napravi stvarni i iskreni iskorak - pojasnio je Sučić. 

Na današnjem potpisivanju je bio i Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH. 

-Traženje i identifikacija nestalih osoba je od ključne važnosti za sve nas, ali posebno za one koji još traže 12.000 svojih najmilijih. Ovo je pitanje pravde i humanosti - poručio je Field.

Ivan Jovanović, rukovodilac Regionalnog projekta UNDP-a, smatra da je današnje potpisivanje mali, ali značajan korak.

-Pitanje traganja za nestalima je humanitarno pitanje, ali i pitanje značajno za vladavinu prava, za budućnost ovog regiona, dobrosusjedske odnose i stabilnost na našim prostorima. Veliki posao je do sada urađen. Više od  70 posto onih koji se vode kao nestali je do sada pronađeno i identifikovano. Međutim, teško je to nazvati uspjehom dok god postoji još nestalih ljudi u regionu - dodao je Jovanović.

O važnosti pronalaska nestalih osoba govorio je i Kemo Sarač, savjetnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

-BiH, Hrvatska i Srbija su, kao što smo se uvjerili danas, današnjim potpisivanjem ne samo nastavili realizaciju onoga što je predviđeno bilateralnim protokolima o sardanji nego su pokazali jasnu namjeru da se posvete efikasnom rješavanju pitanja nestalih osoba u regionu - rekao je Sarač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.