Nasmijana i puna energije, gdje god da se pojavi ne ostane nezapažena. Unatoč invaliditetu od devete godine se bavi ritmičkom gimnastikom koja se doživljava kao harmoničan spoj umjetnosti i plesa. Ritmička gimnastika jedan je od najljepših sportova na svijetu i zato se brojne djevojčice koje maštaju o olimpijskom zlatu žele njome baviti.

Sara Bećarević nastupa za gimnastičarski klub "Visoko" iz istoimenog grada. Pohađa osmi razred Osnovne škole "Mehmedalija Mak Dizdar" Dobrinje. Odlična je učenica.

- Oduvijek sam htjela da se bavim nekim sportom, a taj neki sport je ritmička gimnastika. Oduvijek sam maštala da postanem uspješna i super gimnastičarka. U devetoj godini sam počela trenirati i to u Moštru. Treninzi nisu bili toliko naporni. Sve se postigne vježbom, trudom i radom. Treniram tri puta sedmično. To mi nije naporno jer se uspijem spremiti i za školu - kaže Sara.

Od mnogih nagrada koje je osvojila posebno je izdvojila takmičenje u Sofiji, u Bugarskoj.

- Tamo sam osvojila prvo mjesto i izabrana sam za 'miljenicu publike'. Posebno mi je bilo i u Novom Sadu gdje sam osvojila prvo i drugo mjesto. Takmičila sam se na mnogo međunarodnih turnira gdje sam osvojila zapažene rezultate - navela je Sara.

Rusija je u ritmičkoj gimnastici oduvijek bila među najboljima na svijetu. Ruske gimnastičarke su uzor mnogim djevojčicama pa tako i Sari.

- Željela bih biti kao Ruskinje jer su one najbolje u ritmičkoj gimnastici. Meni ide dobro i odbojka ali ritmička gimnastika je nešto posebno. Kada odrastem želim biti trenerica ritmičke gimnastike - istakla je Sara.

Trenerica Kluba ritmičke gimnastike "Visoko" Amina Lepić - Mlivić (25) podsjetila je da ovaj klub postoji od 2003. godine.

Rade u Visokom, Moštru, Ilijašu i Brezi i imaju oko 120 članova.

- Sara Bećarević je jedna jako talentovana djevojčica. Ima mnogo talenata, a jedan od njih je ritmička gimnastika. Ona je pozitivna djevojčica puna energije. U klub je došla prije tri godine. Svoje prve korake ritmičke gimnastike je naučila u Moštru. Tada sam je posmatrala na treninzima i prepoznala njen talenat pa smo je prebacili u ovu salu u Visokom jer ovdje održavamo treninge sa takmičarkama - ispričala je Lepić - Mlivić.

Sara je rođena bez jednog dijela ruke, tačnije šake, a svakodnevno dokazuje da su ograničenja na putu do uspjeha samo ona koja stvorimo u svojim glavama.

- Sara je djevojčica koja je rođena bez lijeve podlaktice i 60 posto je osoba s invaliditetom. Ali to njoj ne predstavlja nikakav problem. Na početku mi je bilo neobično što imam jednu takvu djevojčicu u klubu pa sam se dodatno edukovala i istraživala na koji način da joj pomognem sa tim invaliditetom da joj ne predstavlja nikakvu prepreku u sportu. I ona se zaista ni po čemu ne razlikuje od ostalih djevojčica na treningu - kazala je Lepić - Mlivić.

Uz mnogo truda, rada i razumijevanja Sara već niže brojne uspjehe i nastupe, čak i na međunarodnim takmičenjima.

- Sara gdje god da ode, uglavnom učestvujemo na međunarodnim turnirima, ostvari zapažene rezultate u izuzetno jakoj konkurenciji. Ove godine smo bili u Budvi, međunarodni turnir, gdje je Sara osvojila prvo mjesto u vježbi s obručem. Ona je jedina djevojčica u Bosni i Hercegovini koja trenira ritmičku gimnastiku i koja ima invaliditet. Sara je na početku sama vježbala i trudila se. Ako joj ja pokažem jedan element, ona sljedeći trening nauči dva. Zaista je uporna i ima želju da ostvari svoj cilj - kazala je Lepić - Mlivić.

Preporučila je svim osobama s invaliditetom da se bave sportom.

Ritmička gimnastika je vrsta gimnastike, koja se temelji na plesu i ritmu, te zahtijeva ogromnu fleksibilnost. Vježbe se u ritmičkoj gimnastici izvode na parteru uz pratnju muzike. Ritmičarke vježbaju sa nekoliko rekvizita među kojima je obruč, lopta, čunjevi, traka i vijača. Ritmička je gimnastika također priznata kao olimpijski sport uz sportsku gimnastiku.