open-navfaktor-logo
search
Uvećana osnovica
Saopćili iz "Trojke": Naši funkcioneri u Vijeću ministara BiH se odriču povećanja plaća
Stranke SDP, Naša stranka i Narod i pravda saopćili su da će se njihovi funkcioneri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine odreći povećanja plaća koje je planirano kada na snagu stupi nova, veća osnovica za obračun plaća.
15.03.2023. u 14:49
get url
text
Vijeće ministara BiH

VEZANI TEKST - Krišto pojašnjavala zašto su kasnili s budžetom za 2023, od aprila veće plaće svima u bh. institucijama

Oglasili su se nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas usvojilo nacrt budžeta institucija BiH za ovu godinu, te odluku o povećanju osnovice sa 535 KM na 600 KM za sve zaposlene u institucijama BiH. 

- Povećanje plaće našim vojnicima, policajcima i brojnim drugim koji omogućavaju da kao država uopće funkcioniramo znači ustvari jačanje države. Pogotovo smo zadovoljni činjenicom da smo njihovu potrebu za povećanjem plaća uspjeli zadovoljiti u vrijeme inflatornog pritiska.

Međutim, plaće su povećane i funkcionerima, to jest izabranim i imenovanim licima.

Došlo je do povećanja osnovice za sve, ali su se zato naši ministri Zukan Helez, Edin Forto, Sevlid Hurtić i Elmedin Konaković, te zamjenici ministara Duška Jurišić, Muhamed Hasanović i Elvir Mahmuzić odrekli uvećanja još prije glasanja. Tada smo i raspravljali kako da taj problem riješimo i odlučili smo se da idemo u zakonsko razdvajanje plaća izabranih i imenovanih od zaposlenih na državnom nivou, a dotad da se odreknemo uvećanja. To smo i usvojili na Vijeću ministara. Na odricanje ćemo pozvati i naše zastupnike u Zastupničkom i u Domu naroda. 

Naravno, u parlamentarnoj proceduri još uvijek se može postići da se smanje plaće ministara i zastupnika - navedeno je u zajedničkom saopćenju stranaka "Trojke".

Objavili su i izjavu koju su potpisali njihovi funkcioneri.

Izjava Trojke o odricanju od plaća

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.