open-navfaktor-logo
search
Otežan rad
Šantić: CIK BiH od Vijeća ministara zatražio posebnu odluku o finansiranju izbora u Mostaru
Ahmet Šantić, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, govorio je za BHRT o finansiranju lokalnih izbora.
23.07.2020. u 20:49
get url
text

- Mi smo dovedeni u takvu situaciju da posljednjih mjeseci zaista tako otežano radimo. Međutim, mi nećemo posustati. Posustat ćemo samo onog trenutka kada zaista bude izgledno da finansijska sredstva nisu osigurana - kazao je Šantić za BHRT.

Šantić je rekao da ohrabrenje predstavlja činjenica da je prijedlog Budžeta institucija BiH usvojen u oba doma, mada je usaglašavanje neophodno.

- Imamo određene informacije da je usaglašavanje već počelo. Bez obzira na to, mi smo juče predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i svim članovima Vijeća poslali jedan akt, upravo zato jer predsjedavajući stalno posljednjih mjeseci govori da Vijeće ministara može donijeti posebnu odluku za finansiranje izbora u Gradu Mostaru. Pa evo prilike da preduhitri čak i donošenje budžeta pa da imamo osigurana sredstva - kaže Šantić.

Glavni problem, kada se radi o nedostatku novčanih sredstava, je štampanje listića.

- Još nismo došli u tu fazu da se treba potpisati pojedinačan ugovor sa kompanijom koja će dobiti taj posao. Vidjet ćemo sve zakonske mogućnosti, na koji se način može zaključiti taj ugovor. Tražit ćemo mišljenje od Ministarstva finansija, tu je naše pravobranilaštvo, sve zakonske mogućnosti ćemo iscrpiti da izbori ne bi bili dovedeni u pitanje jer to je naša obaveza, bar od strane Centralne izborne komisije - naglasio je Šantić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.