open-navfaktor-logo
search
Član CIK-a
Šantić: Bliže smo odluci poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju
Ahmet Šantić, član Centralne izborne komisije govoreći o rezultatima lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, kazavši da rezultati još nisu potvrđeni za Srebrenicu, Doboj i Zvornik.
16.12.2020. u 20:15
get url
text

Pojasnio je da za jedan nivo Skupštine Grada Zvornika nije kompletiran proces po žalbi jednog subjekta, te se čeka pravosnažna odluka nadležnog suda da bi se potvrdili rezultati.

- Kada smo utvrđivali rezultate izbora, utvrdili smo ih za sve izborne jedinice osim za Srebrenicu i Doboj, jer smo imali mnogo pritužbu od strane posmatrača političkih subjekata da je bilo dosta nepravilnosti. Pritužbe su u razmatranju i CIK je donio odluku da se kompletan izborni proces preispita u te dvije izborne jedinice, u smislu eventualne odgovornosti izborne administracije, koja uključuje općinsku i gradsku izbornu komisiju u Srebrenici i Doboju i kompletne biračke odbore, u vezi sa njihovim radom na izborni dan. Taj proces još traje - kazao je.

Šantić nije mogao kazati hoće li se izbori ponoviti u ove dvije izborne jedinice.

- Angažovali smo i vještake - grafologe, da ispitaju stanje izvoda iz biračkog spiska u obje izborne jedinice, jer imamo određenih indicija da se radi o potpisima određenog broja ljudi koji su glasali možda i više puta u ime određenih birača. Te su analize pri kraju i to će biti jedan od segmenata koji će opredijeliti CIK da li da ide u pravcu utvrđivanja rezultata ili poništavanju - kazao je i dodao:

- Čini mi se da smo sada možda bliže poništavanju, ali ne bih prejudicirao odluku.

Komentirao je i rezultate izbora za načelnika Općine Travnik, gdje je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova preminuo na dan izbora.

- Mi smo na izborni dan saznali iz medija šta se dešava. ali nikakvih elemenata nije bilo da zastanemo i prekinemo izbore u Travniku - pojasnio je.

Prema njegovim riječima, nigdje u Izbornom zakonu ne piše da drugoplasiranom kandidatu u ovoj situaciji treba dodijeliti mandat.

- Ukoliko mandat prestane prije isteka, zbog nekih razloga, idemo u ponovljene izbore. Ovo je jedna specifična situacija gdje nismo mandat ni dodijelili, a trebamo se odrediti. Izborni proces se mora završiti i vjerovatno će odluka CIK-a biti u pravcu ponavljanja izbora - kazao je.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, koji će se održati u nedjelju, Šantić je kazao da je u birački spisak upisano 100.864 birača, koji će glasati u šest izbornih jedinica, te da je donijeti instrukcija o glasanju građana koji su u izolaciji zbog koronavirusa.

- Građani kojima je određena izolacija ili hospitalizacija moraju se prijaviti 72 sata prije održavanja izbora, a ostavili smo i mogućnost prijave i na sami dan izbora do 9 sati, putem druge osobe, faksa, maila, vibera... da se dostavi medicinska dokumentacija gradskoj komisiji - pojasnio je.

Šantić je kazao da svi građani sa pravom glasa mogu provjeriti na web stranici CIK-a na kojem biračkom mjestu su upisani, te pozvao Mostarce da izađu na izbore.

- Nakon 12 godina apstinencije, čini mi se da imaju i moralnu obavezu da izađu na izbore - kazao je on za N1. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.