open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajući uzorak
Šanse za suzbijanje korona virusa smanjene: U Italiji danas otkriveno novo žarište, WHO posebno brine Iran
Šansa za suzbijanje međunarodnog širenja epidemije novog koronavirusa sada je smanjena, upozorila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), naglašavajući da zemlje moraju djelovati brzo ukoliko žele da je stave pod kontrolu.
21.02.2020. u 22:41
get url
text

Upitan da li je epidemija "na prekretnici" nakon što su novi slučajevi i smrtni ishodi od bolesti COVID-19 prijavljeni u Iranu i Libanu, generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako još vjeruje da se virus može suzbiti, ali je dodao:

- Prilike se sužavaju. Moramo djelovati brzo prije nego što potpuno ostanemo bez šansi. Epidemija bi mogla krenuti u bilo kom pravcu. Ako djelujemo pravilno, možemo izbjeći bilo kakvu ozbiljniju krizu, ali ako propustimo priliku imat ćemo ozbiljan problem u rukama - kazao je Tedros, prenosi Reuters.

Izvan Kine potvrđeno je 1.152 slučaja zaraze u 26 zemalja, a od toga je osam umrlo. Italija je u petak objavila 16 novih slučajeva, a ministar zdravlja rekao je da će nastava u školama i sportske priredbe biti otkazane u pogođenim regijama, javlja BBC.

Kina bilježi 75.567 slučajeva bolesti, uključujući 2.239 smrtnih.

Dr. Tedros je rekao da je broj zaraženih izvan Kine relativno mali, ali uzorak inficiranja je zabrinjavajući.

- Zabrinuti smo zbog određenog broja slučajeva bez jasne epidemiološke veze, poput putovanja ili kontakta s potvrđenim slučajevima - rekao je Tedros.

Zbog toga su nove smrti i slučajevi u Iranu posebno zabrinjavajući.

U Iranu je ukupno zabilježeno 18 slučajeva bolesti, dva smrtna slučaja su zabilježena u gradu Qomu u petak, a još dva su se dogodila jučer. Libanon je potvrdio prvi slučaj, a radi se o 45-godišnjoj ženi koja je detektirana po dolasku u Bejrut iz Qoma. UAE, Izrael i Egipat, također su prijavili prve slučajeve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.