open-navfaktor-logo
search
Peter Stano
Sankcije za one koji prijete sigurnosti u BiH postoje, ali je potreban konsenzus članica EU-a
Evropska unija već ima na snazi sankcijski režim za sve one koji prijete ili potkopavaju sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini ili potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, ali konačna odluka donosi se konsenzusom zemalja članica, kazao je Peter Stano, glasnogovornik visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku.
20.01.2023. u 13:05
get url
text

Pojasnio je kako je ovaj sankcijski okvir na snazi od 2011, a kako bi bio upotrijebljen protiv pojedinaca ili entiteta, zemlje članice prvo moraju sprovesti raspravu, složiti se i postići konsenzus o stavljanju pojedinaca ili entiteta na ovu listu.

- To znači da je moguća odluka o sankcijama za određenu osobu ili određeni entitet u Bosni i Hercegovini u rukama zemalja članica, koje trebaju razgovarati o odgovarajućem prijedlogu, a onda odlučiti konsenzusom o sankcioniranju određenog pojedinca ili entiteta - zaključio je.

Zastupnici u Evropskom parlamentu su tokom ovosedmičnog zasjedanja usvojili rezoluciju o primjeni zajedničke vanjske i sigurnosne politike, a kojom se između ostalog traži uvođenje sankcija protiv "destabilizirajućih faktora u Bosni i Hercegovini, uključujući onih koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu cjelovitost, posebno Milorada Dodika". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.