Subota, 23.10.2021.
FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

Sanjin Sefić osuđen na 14 i po godina zatvora

Sefić proglašen krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Igor Todorović izreklo je presudu kojom je Sanjin Sefić proglašen krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč, te mu izreklo kaznu od 14 i po godina zatvora.

Istom presudom, njegova sestra Sara Sefić, te Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koji su se teretili za pomaganje Sefiću nakon nesreće, oslobođeni su krivnje.

Sefiću je za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja koje je za posljedicu imalo smrt dvije osobe dosuđeno 14 godina, a za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći godina zatvora, što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 14 i po godina. 

Tokom izricanja presude, navedeno je da je Sefić prošao kroz crveno svjetlo brzinom od 65 kilometara na sat dok je pješacima bilo zeleno svjetlo za prelazak preko pješačkog prelaza.

Selma Agić iz Bugojna je preminula na mjestu nesreće dok je Edita Malkoč iz Bosanske Krupe preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

U kaznu će biti uračunato vrijeme provedeno u prritvoru, odnosno od 12. oktobra 2016. godine. Sudskom odlukom oduzima mu se vozačka na pet godina nakon što izađe iz zatvora.

Sefić je, prema navodima iz optužnice, 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, vozeći velikom brzinom, automobilom udario djevojke, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.  

Istu noć, preko Graničnog prelaza Uvac pobjegao je u Srbiju, gdje je i uhapšen. 

Suđenje Sefiću i drugima počelo je 21. marta 2017. godine,nakon što je Sefić poslije hapšenja u Srbiji i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka u januaru iste godine izručen bh. pravosuđu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh