open-navfaktor-logo
search
Žestoka rasprava
Sanja Vulić: Mektiću nedostaje brčkanje sa lijepim damama po bazenima, on samo trčkara oko Osmanovića
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je u nastavku 8. sjednice raspravljao o mišljenju Ustavnopravne komisije, koja na posljednjoj sjednici nije utvrdila usaglašenost prijedloga SNSD-a i HDZ-a BiH o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH sa Ustavom BiH, niti je podržala principe Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.
20.05.2020. u 11:24
get url
text
Dragan Mektić

Zastupnik SDP-a Zukan Helez je tokom rasprave o mišljenju Ustavnopravne komisije podržao taj stav, ali je naglasio da etnički sastav Ustavnog suda BiH ne odgovara rezultatima popisa stanovništva, te da nije dobro ukoliko su sudije Ustavnog suda BiH bliski nekim političkim strankama.

- Najsretniji bih bio da su svi stranci ovdje, ne samo u Ustavnom sudu. Ja sam ubijeđen da je na čelu Civilne zaštite stranac, da se ne bi desili respiratori – izjavio je Helez.

VEZANI TEKST – Čolo: Rekli su mi 2012. da u CIK mora proći kandidat SDP-a, prošao je Šantić, a Magazinović kaže da CIK kontrolira SDA

Zastupnica SNSD-a Snježana Novaković-Bursać je kazala da je jako bitno ponoviti kakav je bio ishod glasanja u Ustavnopravnoj komisiji, te je u tom kontekstu istaknula da su zastupnici SDA, Demokratske fronte i SDP-a glasali da ovaj prijedlog nema uporište u Ustavu BiH. Suprotno su glasali zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH, dok je zastupnik SDS-a bio suzdržan.

- Da kažem ovima što zagovaraju da dođu strane sudije, pođite od sebe. Izaberite umjesto sebe neke kolege iz Bundestaga. Kažite da umjesto vas dođu neke kolege iz drugih zemalja, a nas nemojte sputavati – izjavila je zastupnica SNSD-a.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je, replicirajući zastupnici Novaković-Bursać, kazao da je gledao poslije sjednice Ustavnopravne komisije njenu izjavu kojom je objašnjavala kako se vrši izbor sudija Ustavnog suda, pa se "tri puta preznojavala, popravljala i nikako nije mogla sabrati do devet sudija".

- Prvo, niste se trebali javljati kada ne znate objasniti izbor sudija Ustavnog suda, a na kraju niste se trebali javljati kad niste iz tri puta pogodili koliko ima sudija Ustavni sud – izjavio je Mektić.

Objasnio je da je na sjednici Ustavnopravne komisije bio suzdržan jer su zastupnici SNSD-a pokušali izvršiti prevaru i prijenos nadležnosti na Predsjedništvo BiH.

Novaković-Bursać se osvrnula na Mektićeve optužbe, ne želeći mu spomenuti ime, te je ustvrdila da je njen istup, u kojem nije znala objasniti način izbora sudija u Ustavni sud BiH, bio lapsus.

Mektić je nastavio tezom da je SNSD pokušao obmanuti narod u entitetu RS, te ranije postignuti dogovor stranaka iz tog bh. entiteta, prema kojem bi se, umjesto stranih sudija, zamjenske sudije birale iz entitetskih parlamenata.

- Nakon što ste uputili u proceduru taj zakon, zajedno sa HDZ-om, vi ste izvršili jednu prevaru i isključili Narodnu skupštinu RS-a iz tog procesa i to delegiranje prenijeli na Predsjedništvo BiH. E u tome je problem. Dok se god budete tako ponašali, dok god budete pokušavali da na mala vrata prenesete nadležnosti RS-a, mi ćemo se na ovakav način ponašati – izjavio je Mektić.

Zastupnik HDZ-a BiH Predrag Kožul je, replicirajući Helezu, kazao da ovaj prijedlog ne definira narodnost sudija već teritorija sa kojeg se biraju.

- Istine radi, s obzirom na to da sam potpisao ovaj prijedlog, on ne preuzima nadležnosti u izboru dodatnih članova Ustavnog suda BiH od RS-a nego od Evropskog suda za ljudska prava – izjavio je Kožul.

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić je, govoreći o glasanju na Ustavnopravnoj komisiji, kazala da Mektić ne radi ništa drugo osim "trčkaranja oko Adila Osmanovića sa željom da postane dio vlasti".

- Nedostaje vam brčkanje sa lijepim djevojkama po bazenima. Kako kažu u Sarajevu, niste više na cijeni kako niste ministar. Nevjerovatna je stvar šta ljudi rade za malo popularnosti. Sama činjenica da se protiv vas vodi postupak dovoljno govori da vama nije mjesto u Ustavnopravnoj komisiji. I vi ste, gospodine Mektiću, prevara. Ne znam ni da li zaslužujete da vam se sa poštovanjem ophodim – izjavila je Vulić.

Istaknula je da se Mektićev rad svodi na to da prati lapsuse, a da bi se od njegovih lapsusa mogla napisati knjiga.

Mektić je "pročitao nešto sa interneta", pa je čitajući zastupnike upoznao sa postojanjem blagog mentalnog poremećaja koji izaziva potrebu za stalnim pričanjem. Međutim, predsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović mu je oduzeo riječ jer je "vrijeđao zastupnicu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.