Predjednik Udruženja Zlatnih ljiljana Tuzle Edin Haračić izjavio je da su prilikom obilazaka mezarja i spomen-obilježja naših zlatnih sinova Tuzle koji su dali svoje živote za Bosne i Hercegovine uvidjeli da spomenici nisu jednoobrazni i da su tokom vremena pretrpjeli i oštećenja.

Dodao je da su pokrenuli ovu akciju koja ima za cilj da svi spomenici naših zlatnih ljiljana budu jednoobrazni, renovirani i bar malim dijelom onakvi kakve oni zaslužuju.

- Evo danas smo ovdje na spomen obilježju našeg komandanta Mirsada Fidahića, nakon toga idemo obići renovirani spomenik heroju Gornje Tuzle i Zlatnom ljiljanu Samiru Kuranoviću, sutra smo u Solini na spomen obilježju našem Pašanu Kovačeviću i tako imamo namjeru urediti i sanirati sve spomenike i mezare naših najhrabrijih sinova a završni čin će nam biti rekonstrukcija i restauracija spomenika Zlatnim ljiljanima Tuzle na Slanoj Banji - kazao je Haračić.

U nedjelju će biti obilježen i 9. maj Dan zlatnih ljiljana i ovo je naša simbolična poruka da nikada nećemo zaboraviti herojska djela najhrabrijih sinova Tuzle - istakli su danas iz Udruženja Zlatnih ljiljana te tom prilikom svim "Ljiljanima" Tuzle čestitali ovaj dan, saopćeno je iz Udruženja.