open-navfaktor-logo
search
Kraj za Portugal
San se nastavlja: Maroko u polufinalu Svjetskog prvenstva
Fudbaleri Maroka na maestralan način izborili su polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru i postali prva afrička selekcija koja se plasirala među četiri najbolje ekipe svijeta.
10.12.2022. u 17:57
get url
text

Marokanci su u četvrtfinalu srišili Portugal slavivši sa 1:0. Na putu do polufinala Lavovi Atlasa primili su samo jedan pogodak i to je bio autogol protiv Kanade u grupnoj fazi. A na putu do polufinala igrali su s Hvratskom, Belgijom, Španijom i u konačnici s Portugalom.

Mreže su mirovale do 42. minute, a onda šok za Portugal. Fantastično je skočio Youssef En Nesyri nakon centaršuta s lijeve strane i glavom pogodio za vodstvo Maroka. Vodeći gol Maroka na dušu ide i golmanu Diogu Costi koji je zaplivao u prazno.

Tri minute poslije Portugal je mogao do izjednačenja. Fernandes je s desne strane odlično pucao, Bono je bio savladan, ali je prečka bila saveznik Maroka.

Do odlaska na odmor Maroko je mogao uduplati vodstvo, međutim Attiat-Allah loše je šutirao poslije brzog kontranapada.

Maroko je imao odličnu šansu i na startu drugog poluvremena. U 49. minuti Costa je odbio loptu nakon neugodnog ubacivanja Ziyecha, a u nastavku akcije lopta se od El-Yamiqa odbila malo kraj stative.

Buđenje Portugala u 58. minuti najavio je Ramos udarcem glavom pored gola, a u 64. minuti Fernandes je snažno šutirao, prozujalo je iznad prečke.

Maroko se branio, imao je problema i s odbrambenim igračima koji su van stroja, a naročito poslije povrede Saissa u 55. minuti.

U 83. minuti Felix je gađao, a Bono fantastičnom paradom odbio loptu u korner i još jednom pokazao zašto spada među najbolje golmane na Mundijalu.

Ronaldo je u prvoj minuti nadoknade pokušao izjednačiti, ali je opet Bono zaključao mrežu.

Lavovi Atlasa su u trećoj od ukupno osam minuta nadoknade ostali s igračem manje. Dva brza žuta kartona zaradio je Cheddira zbog čega je morao prijevremeno napustiti teren.

Mogli su Marokanci i s igračem manje ranije riješiti dilemu oko pobjednika. Nakon kontranapada Aboukhlai je izašao sam pred Costu, pokušao ga lobovati, ali je golman Portugala zaustavio udarac.

Pepe je u sedmoj minuti imao veliku šansu. Poslije centaršuta s lijeve strane poslao je loptu glavom pored stative. Ispostavilo se da je to bio promašaj koji je ostavio Portugal bez polufinala.

Maroko će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Engleska - Francuska (20 sati).

Prvi polufinalni par čine Argentina i Hrvatska. Taj meč se igra 13. decembra, a drugi polufinalni susret na rasporedu je dan kasnije.

Utakmica za treće mjesto na rasporedu je 17., a veliko finale 18. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.