open-navfaktor-logo
search
Umjetna inteligencija
Samsung se nada da može kopirati i zalijepiti mozak u mreže s 3D čipovima
Samsung smatra da ima bolji način za razvoj čipova sličnih mozgu, posuđujući postojeće strukture ljudskog mozga. Tehnička firma predložila je metodu koja bi kopirala i zalijepila mapu ožičenja neurona mozga u 3D neuromorfne čipove. 
27.09.2021. u 22:04
get url
text
Mozak

Pristup bi se oslanjao na niz nanoelektroda koji ulazi u veliku količinu neurona kako bi zabilježio i gdje se neuroni spajaju i snagu tih veza. Mogli biste kopirati te podatke i zalijepiti ih u 3D mrežu solid-state memorije, bilo da se radi o spremnoj flash memoriji ili najnovijoj memoriji poput otpornog RAM-a.

Svaka memorijska jedinica imala bi vodljivost koja odražava snagu svake neuronske veze na karti. Rezultat bi bio povratak "obrnutom inženjeringu mozga" kakav su naučnici željeli, kažu u Samsungu.

Taj bi potez mogao poslužiti kao prečica do sistema umjetne inteligencije koji se ponašaju poput pravog mozga, uključujući fleksibilnost za učenje novih koncepata i prilagođavanje promjenjivim uvjetima. Prema istraživačima, mogli biste čak vidjeti i potpuno autonomne mašine s istinskom spoznajom.

Međutim, postoji izražen problem složenosti. Budući da ljudski mozak ima otprilike 100 milijardi neurona s hiljadu puta više sinaptičkih veza, idealan neuromorfni čip trebao bi oko 100 bilijona memorijskih jedinica. To je očito težak izazov za bilo koju firmu, a to ne uključuje kôd potreban za rad ovog virtualnog mozga. Samsung je možda otvorio vrata umjetnoj inteligenciji, no moglo bi proći dosta vremena prije nego što netko postigne taj cilj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.