Na svom Facebook profilu pojasnila je i navela razloge zbog kojih se odlučila na ovaj korak. 

- Istina je da sam podnijela ostavku na mandat u Skupštini Kantona Sarajevo koji sam preuzela u decembru 2018.godine. Ovom prilikom zahvaljujem se SDA koja mi je ukazala povjerenje kao i svojim glasačima.

Razloga je više, a prije svih, to su privatni i profesionalni razlozi. Privatne razloge ću zadržati za sebe, a profesionalni razlozi su sljedeći: čitav svoj život sam se obrazovala u svojoj struci. Prvo četiri godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zatim magistarski na Katedri za Strateški Informatički Menadžment ( Revizija Informacionih Sistema) na programu sa Univerzitetom u Zagrebu.

VEZANI TEKST - Ulazi li Haris Zahiragić u Skupštinu KS?

U godinama nakon toga, sve do mog političkog angažmana, završila sam brojne dodatne edukacije - usko specijalizirane, u šta sam uložila puno vremena, truda i novca. Do mandata u Skupštini Kantona Sarajevo radila sam uglavnom u realnom sektoru.

Protekle dvije godine u Skupštini Kantona Sarajevo bile su burne, od bavljenja tim emanetom nisam imala dovoljno vremena za svoju struku i porodicu.

S obzirom da imam troje djece, ali i da volim svoju struku, odlučila sam da se u vremenu koje je ispred mene njoj posvetim više. Također, aktuelna politička situacija u Skupštini Kantona Sarajevo, gdje se nepošteni ljudi predstavljaju poštenima, nemoralni moralnim, a s druge strane na mene i druge kolege i kolegice iz moga Kluba se vrše stalni neprimjereni pritisci, spadaju među razloge zbog kojih smatram kako to nije klima u kojoj se ja kao žena i majka troje djece osjećam ugodno.

Nadam se da sam opravdala povjerenje građana KS, prevashodno svojih glasača čije sam ideale i vrijednosti zastupala na svakoj temi i u svakoj prilici. Naravno, moj društveni angažman neće prestati, šta više, samo će on, barem za sada, biti izvan skupštinskih klupa - poručila je Ćosović-Hajdarević.