open-navfaktor-logo
search
Obrnute uloge
Šampioni evropskih integracija: Čović će "lično objasniti" skupu na koji nije pozvan, Dodik postavio uvjete Briselu
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović će, kako je kazao, lično na predstojećoj video konferenciji Evropska unija – Zapadni Balkan istaknuti želju za jačanje pozicije BiH kada su u pitanju evropske integracije. Nažalost, to neće uraditi. Ne zbog upitnosti njegovog opredjeljenja za evropski put BiH već činjenice da ga, barem kada je ovaj događaj u pitanju, niko neće ni pitati za mišljenje.
05.05.2020. u 15:58
get url
text

- Zamolit ću sve predstavnike EU-a da omoguće BiH status kandidata što prije, a svakako u ovoj godini. Tema će biti i trenutna ekonomska situacija u regiji i mi u BiH svakako očekujemo nastavak pomoći EU-a, odnosno posebno mjesto kada je u pitanju pristup fondovima EU-a, iako još nemamo status kandidata - izjavio je Čović za Fenu.

Dodao je da će na tom skupu putem video linka učestvovati oko 50 zvaničnika EU-a, ali je propustio spomenuti da on na događaju o kojem govori, a na kojem bi lično istaknuo želje BiH, neće učestvovati jer nije ni pozvan.

Poziv na predstojeći Samit EU – Zapadni Balkan dobio je samo predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te će jedini on biti u prilici lično govoriti zvaničnicima EU-a o željama BiH.

S druge strane, Čović će imati priliku lično se obratiti na zasebnom događaju i to zvaničnicima iz grupacije Evropske narodne stranke (EPP), kojoj iz BiH, pored HDZ-a BiH, pripadaju Stranka demokratske akcije (SDA), Partija demokratskog progresa (PDP) i Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ1990). Uzimajući u obzir da je Čović proglašen za "šampiona evropskih integracija", iznenađuje spoznaja da još nije savladao razliku između ova dva događaja. Ili zna, ali zbog "šampionskog statusa" izbjegava potvrditi činjenicu da njemu poziv na Samit EU – Zapadni Balkan nije ni upućen.

Teško je procijeniti koja od dvije navedene opcije je u pitanju, naročito zbog Čovićeve nedosljednosti, koja se odnosi i na tumačenja Ustava BiH, zakona, pa samim tim i integracijskih procesa naše zemlje. Tako je Predsjedništvo BiH, dok je on bio član te institucije, bilo nadležno za evropske integracije, ali je iznenada izgubilo tu nadležnost nakon što je, umjesto njega, izabran Željko Komšić. Ta slobodna interpretacija Ustava BiH bila je jedan od razloga zbog kojih je odbio prisustvovati sastanku Političke radne grupe koja je formirana s ciljem realizacije preporuka Evropske komisije.

Iako mu je šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler prije nekoliko dana uručio pehar za "šampiona evropskih integracija", Čović je odbio učešće u tijelu čije je formiranje pozdravio i sam Sattler, ali i ostali zvaničnici EU-a.

Sastanku u Predsjedništvu BiH nije prisustvovao Čović, ali jeste njegov politički partner Milorad Dodik, vicešampion evropskih integracija BiH. Međutim, Dodik nije baš najbolje shvatio koncept evropskih integracija. Umjesto da se fokusira na ono što BiH treba uraditi kako bi napredovala na evropskom putu, Dodik je zamijenio uloge, pa je pred EU postavio uvjete koje oni moraju ispuniti.

VEZANI TEKST - Dodik: Situacija je usložnjena zbog nezakonitog izbora CIK-a, prioriteti EK-a su omča oko vrata BiH

Baš kao da EU želi postati dio BiH, a ne obratno, Dodik je predložio usvajanje platforme u kojoj bi se istaknulo da se "ne može trpiti unutrašnje miješanje međunarodnog faktora u BiH".

- I naravno da potvrdimo ono što se zna od ranije, da EU i članstvo u EU nije modifikacija unutrašnjeg uređenja ili prekompozicija nadležnosti u BiH već da EU prihvata ustavno uređenje takvo kakvo jeste i da složeni karakter BiH nije smetnja za učešće u procesu integracija – pojasnio je Dodik uvjete koje EU mora ispuniti kako bi primila BiH u svoje okrilje.

Postavio je Dodik i uvjet da se uvede princip entitetskog glasanja u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, suprotan onome što je Evropska komisija postavila pred BiH.

- Mi smo smatrali da se treba u dijelu delegacije BiH zadržati način odlučivanja kako je to predviđeno Ustavom. To znači da mora biti konsenzus o tim pitanjima, ili ako to nije moguće da se kaže da to nisu obavezujući stavovi nego samo preporuke – kazao je Dodik.

Jednu stvar je, ipak, šef Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bolje shvatio od kolege iz HDZ-a BiH, a to je da je poziv na Samit EU – Zapadni Balkan dobio samo predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Indikativno je da u vrijeme mog predsjedavanja na te evropske forume uvijek zvato Predsjedništvo, a kada su gospodin Komšić i Džaferović predsjedavajući, onda se oni zovu, što govori o određenim lošim praksama u EU. Mislim da ne bi trebalo da oni unose bilo kakvu dezorganizaciju i smutnju u Predsjedništvo BiH – požalio se Dodik novinarima u Sarajevu.

Postavljanjem ključnih prioriteta pred BiH, čija bi realizacija BiH učinila funkcionalnijom državom, Evropska komisija, ocjenjuje Dodik, stavlja omču oko vrata našoj zemlji. Zbog takvih ocjena, ali i politike koja je nerijetko u suprotnosti u odnosu na javne izljeve emocija prema EU, Čovića i Dodika je mnogo prikladnije nazvati šampionima integracije Rusije i ruskih interesa u BiH nego šampionima evropskih integracija ili nositeljima evropskih vrijednosti u našoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.