open-navfaktor-logo
search
Od kraja januara
Samoubistvo najmanje pet moćnih ruskih biznismena budi sumnju u zvanične verzije: "Mislim da je nešto znao..."
Najmanje pet istaknutih ruskih biznismena je navodno počinilo samoubistvo od kraja januara, a trojica su navodno ubila članove svojih porodica prije nego što su sebi oduzela život.
30.04.2022. u 09:23
get url
text

Četiri mrtva muškarca povezana su s ruskim državnim energetskim gigantom Gazpromom ili jednom od njegovih podružnica, piše CNN.

Visoki direktor Gazproma pronađen je mrtav u svojoj vikendici u selu Lenjinski blizu Lenjingrada 30. januara 2022. godine, javio je ruski državni mediji RIA Novosti.
RIA je javila da je na mjestu događaja pronađena samoubilačka poruka i da istražitelji istražuju smrt kao samoubistvo. Ruski nacionalni emiter RenTv identificirao je čovjeka kao Leonida Shulmana, šefa transporta u Gazprom Investu.

Leonid Shulman

Samo mjesec nakon toga, u istom selu pronađen je mrtav još jedan najviši direktor Gazproma. Aleksandar Tjulakov pronađen je mrtav u svojoj garaži 25. februara, navela je Novaja gazeta, nezavisni ruski list. Novaja gazeta je objavila da je u pitanju samoubistvo.

Aleksandar Tjulakov

Mikhail Watford, ruski milijarder rođen u Ukrajini, pronađen je mrtav u svom domu u Surreyu u Engleskoj 28. februara. Policija Surreya rekla je za CNN da smrt istražuje mrtvozornik, koji je rekao da će saslušanje biti održano 29. jula.

Drugi ruski biznismen Vasilij Melnikov pronađen je mrtav zajedno sa svojom porodicom u Nižnjem Novgorodu krajem marta, navodi ruski list Komersant.
Melnikov je bio vlasnik MedStoma, kompanije za medicinske potrepštine. Prema ruskom Istražnom komitetu, 43-godišnji muškarac, njegova supruga (41) i dvoje djece od četiri i 10 godina pronađeni su izbodeni na smrt 23. marta. Komitet nije imenovao Melnikova, ali starost mrtvih i lokacija incidenta odgovaraju izvještaju Komersanta. U vrijeme incidenta, u martu, navodi se da "nije bilo znakova neovlaštenog ulaska u stan" i da su "pronađeni i oduzeti noževi".

- Istražitelji razmatraju nekoliko verzija onoga što se dogodilo, uključujući ubistvo djece i supruge od glave porodice, nakon čega je uslijedila samovoljna smrt - rekao je komitet.

A ranije ovog mjeseca, još dva ruska biznismena su poginula u očiglednim incidentima ubistva i samoubistva.

Vladislav Avajev, bivši potpredsjednik Gazprombanke, pronađen je mrtav sa suprugom i kćerkom u svom stanu u Moskvi 18. aprila, javila je ruska državna novinska agencija Tass. Pozivajući se na izvor u policiji, Tass je tvrdio da vlasti istražuju smrt Avajevih kao ubistvo-samoubistvo.

Vladislav Avajev

Julija Ivanova, predstavnica Istražnog komiteta za Moskvu, citira Tass, rekla je da je rođak otkrio tijela Avajevih nakon što su im porodični vozač i dadilja rekli da ne mogu da ih kontaktiraju telefonom niti da uđu u stan, pošto su vrata bila zatvorena iznutra.

Igor Volobujev, bivši potpredsjednik Gazprombanke, koji je nedavno otišao iz Rusije u Ukrajinu, rekao je za CNN da ne vjeruje da se Avajev ubio.

- Njegov posao je bio da se bavi privatnim bankarstvom, to znači da se bavi VIP klijentima. On je bio zadužen za veoma velike količine novca. Dakle, da li se ubio? Mislim da nije. Mislim da je nešto znao i da je predstavljalo neku vrstu rizika - rekao je Volobujev za CNN.

Samo dan kasnije, 19. aprila, Sergej Protosenya, bivši izvršni direktor u proizvođaču gasa Novatek, koji je u djelimičnom vlasništvu Gazproma, pronađen je mrtav sjeverno od Barcelone. U blizini su pronađena tijela njegove supruge i kćerke, rekao je za CNN prošle sedmice zvanični izvor blizak istrazi. Protesenya, njegova supruga i kćerka pronađeni su u svojoj kući u Lloret de Maru, mediteranskom ljetovalištu u blizini Barselone. Tijela dvije žene, sa znakovima nasilja, pronađena su u luksuznoj porodičnoj kući, a tijelo Protosenya pronađeno je u vrtu ispred njega, navodi izvor. Slučaj se istražuje kao dvostruko ubistvo i naknadno samoubistvo u slučaju nasilja u porodici.

Sergej i Natalya Protosenya

Govoreći za Daily Mail, Protosenyin sin je doveo u pitanje verziju događaja, sugerirajući umjesto toga da je njegov otac ubijen.

- Volio je moju majku, a posebno moju sestru Mariju. Ona je bila njegova princeza. Nikada nije mogao učiniti ništa da im naudi. Ne znam šta se dogodilo te noći, ali znam da ih moj tata nije povrijedio - rekao je Fedor Protosenya, koji je u vrijeme incidenta bio u porodičnoj kući u Francuskoj.

Katalonska policija u pokrajini Girona, gdje se nalazi grad Loret de Mar, rekla je u petak za CNN da je "hipoteza i dalje slučaj nasilja u porodici uprkos izjavama sina".

- Katalonska policija je uzela izjave od sina. Druge hipoteze su isključene. Također je isključeno da je bilo trostruko ubistvo - rekao je policijski zvaničnik za CNN.

- Da je ovo djelo ruske mafije? Pa, ne - dodao je zvaničnik.

Novatek, bivši Protosenyin poslodavac, saopćio je da je on bio "divna osoba i divan porodičan čovjek".

- Nažalost, bilo je spekulacija o ovoj temi u medijima, ali smo uvjereni da te spekulacije nisu povezane sa stvarnošću. Nadamo se da će službe za provođenje zakona Španije provesti detaljnu i objektivnu istragu i razriješiti šta se dogodilo - navodi se u saopćenju kompanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.