open-navfaktor-logo
search
Korona u Slavoniji
Samostan u Đakovu: Deset zaraženih časnih sestara, zatvorili i dječiji vrtić
Deset časnih sestara iz samostana Milosrdnih sestara Svetog Križa u Đakovu pozitivno je na COVID-19.
23.06.2020. u 10:21
get url
text

Otkriveno je to u nedjelju popodne kada su tri sestre dobile temperaturu i odmah se javile svojoj doktorici te epidemiološkoj službi. Od 12 testiranih sestara, pozitivne nalaze dobilo je njih 10.

U tom velikom samostanu u Đakovu živi 180 sestara od kojih velika većina ima svoje svakodnevne obaveze koje uključuju rad s javnosti. Upravo stoga iz preventivnih je razloga zatvoren i Dječiji vrtić Sunčev sjaj Nazaret koji pohađa 95 djece po Montessori programu.

- Obavijestili smo sve roditelje o pojavi virusa u samostanu i zamolili ih da ne dovode djecu u vrtić dok ne vidimo daljnji razvoj situacije. Niko od sestara u vrtiću nije pozitivan na virus, niti iko od djece. Odlučili smo ga privremeno zatvoriti isključivo iz preventivnih razloga. Sve je prijavljeno nadležnim službama. Sve se sestre drže mjera i razloga za paniku nema - rekla je sestra Rahela Lacković, direktorica dječijeg vrtića Sunčev sjaj Nazaret iz Đakova.

Zatvorena je i samostanska crkva u kojoj se mise nisu održavale od početka pandemije Covida.

- U crkvi nije bilo misa od početka pojave pandemije. Bila je zatvorena. Otvorili smo je prošle sedmice i tada smo imali jednu misu zadušnicu na otvorenom. Također smo imali i jedno okupljanje za sestre i mali broj uzvanika kada smo imali proslavu doživotnih zavijeta. Da li je na nekom od ta dva okupljanja došlo do zaraze, ne znamo - kaže glavna časna sestra Valerija Široki.

Informaciju o koroni u samostanu potvrdio je i Krunoslav Capak.

- Radi se o tome da su dvije časne bile u inostranstvu, zaraženo ih je 10 u ovom trenutku. Epidemiolozi su na terenu, snimit će situaciju. Potrebna je brza i hitna obrada da se svi koji su bili u kontaktu stave u samoizolaciju - rekao je Capak za N1.

Samostan je zatvorio i svoj centar Amadea za psihosocijalne potrebe u kojemu su također pružali pomoć ljudima koji im se obrate.

- Također će biti zatvoren i Centar Amadea da drugi ne budu izloženi jer i same ne znamo na koji način je došlo do kontakta sa COVDI-19, ali, evo, imali smo možda neke susrete u kojima je iz nekih razloga očito došlo do zaraze. Sestre su bile svjesne i od prvih dana bile smo jako u tim mjerama, baš da se pridržavamo sve i sada končano smo mislile bit će sve u redu i krenut ćemo u ljeto, međutim, ipak nije tako. Sestre su oprezu, više su predane molitvi, i od danas je samoizolacija za svaku sestru, nemamo više ništa apsolutno zajednički, prekidamo sve naše zajedničke tačke. Jednostavno moramo biti oprezni dok ne vidimo daljnja postupanja što se tiče testiranja samostana - pojasnila je provincijalna glavna časna sestra Valerija Široki za Radio Đakovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.