open-navfaktor-logo
search
Stabilno ili ipak ne
Samoljublje "pokusnih kunića": "Ako padne Vlada 'šestorke' iz BiH će otići 400.000 ljudi, mi smo jedino svjetlo"
Po svemu sudeći, Vlada-eksperiment će se urušiti iznutra i pritisci sa strane neće biti potrebni, pa bi negdje oko Nove godine uz čestitke mogla osvanuti i poruka da je "nana vaskrsnula"
08.12.2019. u 12:28
get url
text
get url
text

Igor Stojanović, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, govorio je u videu snimljenom u stranačkoj produkciji o stanju unutar kantonalne koalicije "šestorke", sada već "sedmorke". Govorio je o sastanku koji su zastupnici iz šest stranaka vladajuće većine imali sa specijalnim izaslanikom State Departmenta za Balkan Matthewom Palmerom.  

Predstavnici "šestorke" i ranije su otvoreno govorili da su zapravo eksperiment pojedinih stranih ambasada u Sarajevu, a Stojanović je to istaknuo i ovoga puta, praktično se hvaleći da su "pokusni kunići". U sat i po sastanka sa Palmerom, kako je rekao Stojanović, razgovaralo se o potencijalnim opasnostima "da eventualno 'šestorka' pretrpi neki udar i eventualno doživi pad Vlade". 

-Amerika je izuzetno zainteresirana da ova vlada opstane, prije svega zbog transparentnosti svoga rada i borbe protiv korupcije, koju je Palmer istakao kao broj jedan pohvalu rada ove vlade- ustvrdio je Stojanović. 

Floskule i "vučićevizmi"

Floskule o "transparentnosti rada Vlade Kantona Sarajevo"  više ne piju vode. U godinu vladavine "šestorke" stalo je i previše vrlo ozbiljnih afera da bi eksperiment mogao uspjeti i da se upravo zbog toga ne bi urušio iznutra. Uostalom, to i članovi "šestorke" (i "sedmorke") sami ističu već neko vrijeme.

Borba protiv korupcije (nepotizma, stranačkog uhljebljavanja) isprazna je priča koja se svodi na nadaleko poznati "vučićevizam"- šta su radili oni prije nas. Dok Vlada KS koristi direktne prijenose sjednica na kantonalnoj sarajevskoj televiziji da priča "šta su radili oni prije nas", građani KS svakodnevno u drugim medijima imaju priliku čitati i gledati - šta nam rade ovi sad. I pritome im je, građanima, potpuno svejedno jesu li javna dobra i budžet koji pune zaposjeli "uhljebi" iz SDA, stranke kojoj se sada ispostavlja račun za sve loše, ili "šestorkini". Između ostalog, namještanjem poslova i novca sebi bliskima, sklanjanjem kadrova prošle vlasti sa pozicija i postavljanjem svojih ne može se govoriti o "novim politikama", već se radi o, u najmanju ruku, istom modelu ponašanja u režiji nove koalicije.

"Šestorka" je u mnogo čemu otišla i korak dalje, pa se dovoljno prisjetiti raspodjele novca u Turističkoj zajednici, više od pola miliona budžetskog novca koji je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković dijelio kome je htio uz vrlo ozbiljnu sumnju da je time kupovao političku naklonost i trasirao put za svoj NiP, zatim zapošljavanja bliskih srodnika članova skupštinske većine i stranačkih kadrova, čemu nije odoljela ni Naša stranka koja je prvi put dobila priliku obnašati vlast u ovom kantonu. SDP i SBB, i Konaković zajedno sa užim stranačkim rukovodstvom, stari su vladari u ovom kantonu. Ovi posljednji naročito su se u proteklih godinu istakli vještinama ovladavanja nad kantonalnom policijom, o čemu je uostalom pisao i visoki predstavnik Valentin Inzko u svome izvještaju UN-u. I sve je to samo mali dio primjera "šestorkinih" grijeha, dok se pitanjem "šta su radili oni prije nas", ako su radili, treba pozabaviti Tužilaštvo KS. Ako bude, vrlo lahko bi se moglo desiti da mnogi protagonisti te priče shvate da su upravo i oni predmet istraga i eventualnih optužnica. 

Eksperiment još nije propao, ali...

Ali, šta su zapravo oni sami rekli Palmeru kako stoje stvari s Vladom-eksperimentom. 

Palmer je pitao, kako to Stojanović interpretira, koja je to potencijalna opasnost "da ova vlada zbog svojih dobrih namjera jednostavno padne". 

-Ja sam istakao da je najveća opasnost slijedi od SBB-a i DF-a kao potencijalnih stranaka koje bi trebale da čine federalnu i državnu vlast. Moram reći da su moje kolege zastupnici demantovali te tvrdnje i izrazili spremnost da očuvaju "šestorku" baš zbog ovoga značaja što je Palmer naveo da oni jednostavno osjete spremnost i važnost ove vlade "šestorke" - rekao je Stojanović. 

Prema njegovom mišljenju, Vlada KS i "šestorka" su garancija da 400.000 građana neće iseliti iz BiH?!

-Mi trenutno imamo 100.000 građana koji čekaju vize za odlazak vani. Ako ova vlada padne koja je trenutno jedino svjetlo u Bosni i Hercegovini, vjerovatno će taj broj narasti na 400.000 ljudi - rekao je Stojanović, čiji se SDP počevši od Toplana Sarajevo pa nadalje, u proteklim mjesecima pobrinuo da u tih 400.000 ne bude veći broj građana sa članskom karticom SDP-a. 

Stojanović je ustvrdio kako je Vlada pokazala da može prevazići ideološke razlike i "da može biti u službi građana". 

-Daj Bože da se sve ove stranke počnu raspravljati oko ideoloških stvari. Mi se trenutno borimo za golu egzistenciju, borimo se da bude vode u Sarajevu, da bude normalan gradski saobraćaj, a onda ćemo raspravljati o nekim ideološkim stvarima. Vjerovatno kad riješimo ove osnovne stvari - zaključio je šef Kluba SDP-a. 

Kanton Sarajevo se ne bori za "golu ekzistenciju", kako to tvrdi Stojanović. Za vrijeme vladavine "mrske SDA" budžet Kantona je dogurao do milijarde maraka, plus budžeti sarajevskih općina. U Kantonu Sarajevo ima novca, samo je pitanje kako se on troši. S tim u vezi i jeste varničilo u koaliciji proteklih sedmica i to konkretno na pitanju prioritetnih ulaganja, u preskupi helikopter ili neke druge važnije projekte (Prva trasverzala?). 

Stojanović je iskoristio priliku i da govori o koalicionim partnerima te istovremeno pohvali SDP. 

-Ova vlada "šestorke" nakon silnih turbulencija, udara sa bočne strane, kao i kikseva koje je pravila, je preživjela sve i mislim da je stabilnija nego ikad. Svaka teška situacija nas je ojačala. Postoji pritisak, posebno na SBB i DF koji u ovom trenutku treba da čine vlast na višim nivoima. S obzirom na to postoji potencijalna mogućnost da izađu iz vlade "šestorke". Kakav će efekat bit po lokalne izbore za njih? Mislim da bi to za njih bila velika greška. U ovom trenutku ne vidim svjetliji primjer od vlade "šestorke". Mislim da je za sada stabilno, mislim da određeni zastupnici čak i ako njihove stranke odluče da napuste Vladu, oni nisu spremni da napuste podršku trenutnoj vladi "šestorke" isključivo zbog dobrih projekata. To ne znači da je sve savršeno u Vladi, ni sami odnosi. Često smo svjedoci prepucavanja između stranaka. Također, ni projekti nisu svi savršeni... - kazao je Stojanović. 

SDP-u jeste najviše stalo do "šestorke"

Ocijenio je kako je kičma vlade "šestorke" SDP. 

-Mi predstavljamo kičmu vlade "šestorke" u jednom sukobu u kojem SBB pokušava ponekad da diskreditira vladu "šestorke", DF je jedno vrijeme bio također aktivan na tom polju zbog učestvovanja u kreiranju vlade na federalnom i državnom nivou, a s obzirom na funkcije Naše stranke i Naroda i Pravde, vrlo često se vole hvaliti i tamo gdje treba i gdje ne treba. Taj potencijalni sukob, politiziranje i politikanstvo, SDP ne zanima. Naši ministri i zastupnici predstavljaju kičmu vlade "šestorke" i mi nećemo dozvoliti, bez obzira na sav cirkus, da odlični projekti i 300 mjera za koje se svi zalažu, da propadnu - rekao je Stojanović. 

SDP-u zaista najviše i jeste stalo da "šestorka" uspije, ali prvenstveno iz vlastitih razloga, a ponajmanje nekakvih 300 mjera i građana. Naime, SDP je nakon izbora 2018. godine sve svoje napore uložio na uspostavu vlasti i ovladavanje Kantonom Sarajevo, iako su u KS imali jako loš izborni rezultat. SDP kao pobjednička stranka u Tuzlanskom kantonu prvobitno je iz sarajevske Centrale bio spriječen da formira tamošnju vladu, da bi potom počeo stranački raskol i konačno devastiranje stranke tamo gdje su imali godinama najjače uporište. Krah Vlade u Kantonu Sarajevo za SDP bi značio nove raskole i nezadovoljstvo u stranci, čime bi se pokazalo da su "klali vola radi kile mesa", a sav bijes nezadovoljnog članstva željnog budžetskih blagodeti života okrenuo bi se protiv najodgovornijih, što su svakako predsjednik Nermin Nikšić i slični mašići. Osim toga, SDP-u još tri opozicione godine su pogubne i sa finasijskog aspekta dok je, podrazumijeva se, u narednu izbornu utrku svakako lagodnije ući iz vlasti, nego opozicije. 

Naredba - manje kritizirati Komšića

Kako bi po svaku cijenu sačuvali "šestorku", iz SDP-a su nakon posljednjih medijskih istupa Fahrudina Radončić, svome članstvu, aktivistima, poslali poruku da se "primire", a ponajviše po pitanju javnog kritiziranja Željka Komšića i DF-a. Cilj je "ne iritirati" DF i Komšića konstantnim napadima, kao što su to činili po pitanju usvajanja Programa reformi u Predsjedništvu BiH. Istovremeno ukoliko se DF odluči na izlazak iz "šestorke", naredba je - raspali! S tim u vezi valja podsjetiti da su DF i Komšić izašli iz takozvanog BH bloka uzimajući aktivnu ulogu po pitanju procesa u cijeloj državi, dok su Naša stranka i SDP odlučili pitanja od državnog interesa ispratiti sa tribina. Naime, Radončić je u više navrata ponovio, što je uostalom i tačno, da aktuelna Vlada KS zavisi ponajviše od SBB-a i DF-a. Dok su DF i Komšić, i nakon izlaska iz BH bloka bili izloženi salvama kritika, pa i ličnih uvreda, koje su dolazile iz SDP-a i Naše stranke, Radončić to sada počinje osjećati na svojoj koži, samo od NiP-ovih harkana (Haris Bašić). 

U posljednjem, sinoćnjem intervju na Face TV, odgovarajući na pitanje napušta li SBB "šestorku" u Kantonu Sarajevo, odnosno ima li kapacitet da sruši Vladu, Radončić je podsjetio da je i ranije govorio kako Vlada KS ima godinu da napravi što bolji rezultat.

– Ali, ne možemo kao SBB dozvoliti da neko kupi helikopter za 40 miliona KM, uz neke magacine, skladište, da to bude prvi prioritet Vlade u trenutku kada, recimo, imamo puno Sarajevo migranata. I da se nabavka helikoptera plasira kao najvažnije sigurnosno pitanje. Zašto smo protiv toga? Imamo Graničnu policiju, kojoj nedostaje 500 policajaca. Zamislite da smo taj novac usmjerili da čuvamo sigurnosni prsten da nam migranti ne ulaze u Sarajevo. Ne brani se sigurnost Sarajeva pred Željezničkom stanicom – kazao je.

Kazao je i kako je činjenica da Vlada Kantona Sarajevo sada stvarno ovisi o četiri glasa SBB-a. U više navrata je i ranije isticao da Vlada zavisi od njega, odnosno SBB-a i Komšića, odnosno DF-a. 

– Ali, ako nema ozbiljnih infrastrukturnih projekata… Pa vidite, Prvu transverzalu. Ne znaju kuće da sruše. Država koja je sve isplatila ne zna izvaditi dozvole za rušenje – istakao je uz napomenu da je "Vlada FBiH dala 60 miliona za Prvu transverzalu, sarajevska 40 miliona".

Po svemu sudeći, Vlada-eksperiment će se urušiti iznutra i pritisci sa strane neće biti potrebni, pa bi negdje oko Nove godine uz čestitke mogla osvanuti i poruka da je "nana vaskrsnula". 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

IZVJESNOM MINISTRU BAŠIĆU NANA MOŽE LAKO VASKRSNUTI SBB i ja zaista se trudimo da vladajuća šestorka u Sarajevu bude pozitivni pokazni poligon kako se prijestolnica i Kanton mogu uspješnije razvijati i graditi nego u vrijeme kada su drugi vladali njime. Uz sve razlike, koje i ja transparentno delegiram javnosti vezano za diskrecione fondove, nabavku helikoptera od nevjerovatnih 27 miliona KM itd. Vlada s gospodinom Fortom na čelu pokazuje važan kapacitet korekcije u hodu. Međutim, imam osjećaj da našu odgovornost u namjeri da Vlada zaista traje, neki iz NP-a shvataju kao našu nemoć ili strah od anonimusa u njoj. Tako je izvjesni ministar privrede u KS Haris Bašić tokom svađe s pojedincima iz SDA koji su ga na društvenim mrežama provocirali, bahato i ružno odgovorio da se “Fahro pita o opstanku Vlade KS kao moja rahmetli nana”. Bojim se da ovaj gospodin nije svjestan da nana može, u političkom smislu, vaskrsnuti mnogo lakše nego što on može uopće i da zamisli. Vanjske pritiske da s DF-om oborimo ovu vladu možemo trpjeti. Ali, unutrašnje uvrede nećemo. Ovom liku neko treba objasniti da će on biti ministar samo onoliko dugo koliko SBB ili DF budu htjeli. Ni sekundu duže! Naručito što mu ne vidim ama baš nikakav ekonomski rezultat njegovog ministrovanja za ovih godinu dana.

A post shared by Fahrudin Radončić (@radoncicfahrudin) on

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.