open-navfaktor-logo
search
Utjerivanje straha
Samohrane majke brutalno kažnjene jer su podržavale "Pravdu za Davida"
Dobile su premještaj na radna mjesta udaljena i više od 100 kilometara od mjesta gdje žive
12.11.2018. u 12:28
get url
text

Nekoliko osoba u RS-u, među kojima je i nekoliko samohranih majki, a koje su zaposlene u MUP-u RS-a, te nekim entitetskim institucijama, dobili su premještaj na radna mjesta udaljena i više od 100 kilometara od mjesta gdje žive, a tvrde da je sve to jer su javno podržavali ili bili članovi grupe "Pravda za Davida".

Vladinka Tomičić koja je od 2005. godine kao diplomirani pravnik zaposlena u MUP-u RS-a je 16. oktobra u 14.30 sati dobila rješenje da se prebaci u Prijedor zbog hitnosti i "očekivanog povećanja obima posla". Rješenje je imalo oznaku hitnosti da već sutradan mora početi da radi.

- To nije argumentovano. Ovo rješenje je nezakonito i nakaradno. Obratila sam se odboru Uprave za žalbe BiH i inspekciji rada. Niko se još nije oglasio. Od početka sam član grupe "Pravda za Davida", a ovo rješenje budi sumnju da sam zbog podrške porodici Dragičević dobila nezakonito rješenje – kazala je Tomičić.

Kazala je da proživljava veliki stres, kao i njeno dijete, a s obzirom na to da je samohrana majka. Ispričala je i kako ju je dijete jednu večer prilikom uspavljivanja pitalo "postoji li Dodik u Mrkonjić Gradu", dodavši da ako ga nema tamo, da oni idu živjeti.

Ona je kazala i da je premještaj u MUP-u RS-a dobila i njena radna kolegica Dragana Kljajić, da iz Banje Luke ide u Mrkonjić Grad, a koja ima dijete od oko dvije godine.

Tomičić je ispričala i da je prije izbora dobijala upozorenja kolega iz MUP-a RS-a da odustane od "Pravde za Davida" jer je svi prate.

Draško Stanivuković (PDP) je kazao kako trenutno ima oko 15 ovakvih majki koje su doživjele istu sudbinu. Istakao je i primjer Brankice Stupar iz Zavoda za statistiku RS-a, koja je premještena u Doboj.

- Viđena je na skupovima koja izražavaju drugačija uvjerenja. Nema drugog objašnjenja zašto. Ova majka danas plače – dodao je Stanivuković.

On je kazao da današnja namjera nije da se prave "protesti i galama", nego da se pozove na moralnu odgovornost.

- Ne prijetimo protestima i svađom, nego tražimo toleranciju. Ovakvih je roditelja na stotine. Ovim činom razbijamo strah. Sve bi im bilo oprošteno samo da promijene odluku – istakao je Stanivuković.

Odbornica NDP-a Mirna Savić-Banjac je apelovala na ljude da se ne boje.

- Ljudi su ušuškani i misle da se to njima ne može dogoditi. Ako želite da neko stane iza vas kada vam se desi nepravda, morate i vi danas istupiti. Ne možemo živjeti u društvu jednoumlja - istakla je Savić-Banjac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.