open-navfaktor-logo
search
Alternativne mjere
Samo za zatvorske kazne do jedne godine: Osuđenici u RS-u radit će za opće dobro
Nadležni sud može izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeniti radom u javnom interesu
04.10.2019. u 13:04
get url
text

Pojedini zatvorenici u RS-u uskoro bi trebalo da počnu sa izvršavanjem alternativnih mjera, odnosno radom za opće dobro ili u javnom interesu. Takvu mogućnost imat će samo oni osuđenici koji su dobili do jedne godine zatvora, a koji zatraže da im se boravak u ćelijama zamijeni društveno korisnim radom.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović je u aprilu ove godine najavio da se uskoro očekuje donošenje podzakonskog akta, odnosno pravilnika koji reguliše rad zatvorenika u javnom interesu, te da je njegova izrada u završnoj fazi.

Iz Ministarstva pravde RS-a su najavili da će u ponedjeljak o ovoj temi na konferenciji govoriti pomoćnik ministra pravde Pero Dunjić i inspektor za nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova RS-a Nenad Mirkonj.

- Rad u javnom interesu, kao vrsta alternativne mjere, predstavlja jednu od krivičnih sankcija koje se mogu izreći učiniocu krivičnog djela. Pitanje izricanja rada u javnom interesu propisano je članom 70. Krivičnog zakonika RS-a, a kojim se definiše da nadležni sud može izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeniti radom u javnom interesu – saopćeno je danas iz Ministarstva pravde RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.