open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Samo za socijalno ugrožene: Koliko košta sahrana kad država plaća
Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, snosi sve troškove tehničkog dijela do 1.170 maraka i troškove vjerskog obreda dženaze/sahrane/ukopa do 400 maraka
05.08.2019. u 08:05
get url
text
Groblje Vlakovo
Groblje Vlakovo

Od 1. januara do 30. jula 2019. godine na gradskom groblju Vlakovo obavljeno 15 dženaza/sahrana osoba koji su za života bile u stanju socijalne potrebe, a 2018. godine ukopano je također 15 osoba, podaci su Pokopa.

Podmirivanja troškova dženaze/sahrane/ukopa na području Kantona Sarajevo utvrđeno je Uredbom o plaćanju troškova za socijalne kategorije, kazala je za Faktor Mirsada Poturković iz JU Kantonalni Centar za socijalni rad.

- To pravo imaju korisnici stalne novčane pomoć i članovi njihove porodice. Osobe smještene u ustanove socijalne zaštite, ukoliko je Kantonalni centar za socijalni rad u cijelosti snosio troškove smještaja i samo izuzetno, osobe u stanju socijalne potrebe i osobe nepoznatog identiteta. Za osobe u stanju socijalne potrebe, troškovi dženaze/sahrane/ukopa izmiruju se samo pod uvjetom, da Služba socijalne zaštite općine na čijem području je imala posljednje prebivalište, utvrdi da se na drugi način i iz drugih izvora ne mogu osigurati sredstva za obavljanje dženaze/sahrane/ukopa. Osoba nepoznatog identiteta je kod koje je nastupila smrt na području Kantona Sarajevo, a za koje nakon provedenog odgovarajućeg zakonskog postupka nadležnih organa nije utvrđen identitet. Postupak utvrđivanja prava u nadležnosti je općinskih službi socijalne zaštite koje djeluju kao organizacione jedinice JU Kantonalni Centar za socijalni rad – pojasnila je Poturković.

Troškovi dženaze/sahrane/ukopa obuhvataju troškove tehničkog dijela, koji obuhvata osnovne pogrebne usluge i osnovnu pogrebnu opremu, i troškove vjerskog obreda. Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, snosi sve troškove tehničkog dijela do 1.170 maraka i troškove vjerskog obreda dženaze/sahrane/ukopa do 400 maraka. Sve se plaća iz budžeta Kantona Sarajevo, na poziciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, dodala je naša sagovornica.

Kantonalno javno komunalno preduzeće Pokop prilikom obavljanja neophodnih aktivnosti za izvršenje ukopa umrle osobe, djeluje po cjenovniku osnivača preduzeća Skupštine Kantona Sarajevo, koji nije korigovan od 1996. godine, kazali su nam u Pokopu. Najviše umrlih iz spomenute kategorije sahranjuje se na Vlakovu i kako su nam rekli troškovi dženaze/sahrane koštaju oko 450 maraka.

Ne sahranjuju se svi koji su živjeli u Kantonu Sarajevo u Vlakovu. Neki od njih se sahranjuju i na drugim grobljima i zbog toga su određena maksimalna sredstva za sahranu i vjerski obred, potvrdili su nam u Kantonalnom Centru za socijalni rad.

Nešto složenija procedura je ukoliko umrli nije bio korisnik Centra za socijalni rad, jer tada se mora prikupiti potrebna dokumentacija. Obraćamo se Kantonalnom centru za socijalni rad, a oni odlučuju o dalje o proceduri. Ukoliko preminula osoba ima porodicu koja nema sredstava da snosi troškove ukopa, porodica je dužna prikupiti potrebnu dokumentaciju, kako bi troškovi ukopa platili iz budžeta.

Za ostavštinu koja nema nasljednika propisan je postupak u skladu sa Zakonom o nasljeđivanju, a to znači da nadležni sud u ostavinskom postupku ostavlja rok pretpostavljenim nasljednicima u kojem bi trebali da prihvate nekretninu u naslijeđe. U suprotnom nakon isteka roka poziva Pravobranilaštvo općine na čijoj se teritoriji nalazi nekretnina da prihvati navedenu nekretninu u vlasništvo Općine koja se upisuje u Zemljišne knjige u korist općine i postaje njeno vlasništvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.