open-navfaktor-logo
search
Završava se testiranje
Samo za bogate: Koliko je prodato karata za let u svemir
Virgin Galactic uspješno je obavio drugi probni let svog svemirskog aviona SpaceShipTwo iz svemirske luke New Mexico, čime je kompaniju približio svom cilju pružanja privatnih svemirskih letova. 
27.06.2020. u 22:40
get url
text
Avion svemirski

Suborbitalni svemirski avion, nazvan VSS Jedinstvo, spustio se do Spaceport America s nadmorske visine od 15.500 metara, gdje je pušten iz svog nosača WhiteKnightTwo, nazvanog VMS Eve. Na brodu VSS Jedinstva bila su dva pilota, Mark Forger Stucky i Michael Sooch Masucci, obojica komercijalni astronauti.

Dok je Virgin Galactic već prije obavio nekoliko testnih letova Jedinice VSS, ovo je tek drugi put da se test dogodio u Spaceport America. Prvi let VSS Jedinstva iz svemirske Amerike bio je 1. maja letovi su su krenuli iz zračne i svemirske luke Mojave na jugoistoku Kalifornije.  

- Tokom leta Jedinica VSS postigla je kliznu brzinu  0,85 macha nakon što je puštena s matičnog broda, a piloti su izveli niz manevara kako bi prikupili podatke o performansama i kvalitetama rukovanja tijekom letenja većom brzinom - rekla je Virgin Galactic. 

Virgin Galactic trenutno prodaje karte za komercijalni let na brodu SpaceShipTwo za 250.000 dolara, a firma je prodala više od 600 karata. Ne zna se tačno kada će započeti prvi komercijalni letovi, a pretpostavlja se da bi letovi mogli početi već ove godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.