open-navfaktor-logo
search
Posljedice koronavirusa
Samo u jednom hotelu u Sarajevu otkazano sedam hiljada noćenja
Više od sedam hiljada noćenja otkazano je za mart samo u jednom od hotela u Sarajevu.
10.03.2020. u 08:09
get url
text

Letova prema Kini nema, a obustavljena je i linija Sarajevo - Rim. U februaru je zabilježen pad u dolasku turista i broju noćenja, podaci su Turističke zajednice KS.

- Već prvih devet dana marta aplikacija na osnovu koje radimo statističke izvještaje bilježi pad broja dolazaka turista za oko 30 posto i broja noćenja za oko 25 posto i na osnovu toga možemo očekivati da će ovaj mjesec biti lošiji u odnosu na isti mjesec prošle godine - navodi Adisa Kušundžija, glasnogovornica Turističke zajednice KS, izvještava Federalna televizija.

I na Aerodromu Sarajevo broj dolazaka putnika manji je za dva posto u odnosu na isti period prošle godine. Najviše dolazaka u februaru bilo je iz Hrvatske, Srbije, Turske, Kine, Slovenije, Crne Gore, Njemačke, SAD-a, Italije i Austrije. Turistički radnici su zabrinuti.

- Panika je stvorena, možda i previše nego što je potrebno. Opreznosti nikad dosta. Bit će problema, bit će utjecaja. Već se otkazuju pojedine ture - kaže Zijad Jusufović, predsjednik Udruženja turističkih vodiča KS.

Većina tura zakazanih za mart i april je otkazana, kažu iz Udruženja turističkih vodiča KS. Zasad dolaze samo turisti koji su unaprijed uplatili novac. Upitna je i ljetna sezona.

- Za BiH se sprema katastrofa, barem što se tiče ugostiteljsko-turističke branše jer putuju samo oni koji moraju, a turista će biti sve manje i manje - ističe Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Jedina nada hotelijera je da panika oko koronavirusa neće predugo trajati, kaže Hadžić. Ture za juni još nisu otkazane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.