open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Samo što je počela sjednica Zastupničkog doma na kojoj su dva važna zakona, zatražena pauza
Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu zakon o doprinosima i porezu na dohodak, a koje je zastupnik Elvir Karajbić iz SDP-a nazvao kleptomanskim
29.10.2019. u 10:29
get url
text

Samo što je u Sarajevu počela sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na čijem dnevnom redu bi trebalo i da se nađu dva važna zakona iz oblasti fiskalne politike, zakon o doprinosima i porezu na dohodak, prekinuta je.

Osman Ćatić, šef Kluba SDA, zatražio je pauzu, na što je data jednosatna pauza. Prije toga Elmi Đokić je verificiran mandat, a koja je došla na zastupničko mjesto tragično stradalog zastupnika Mirveta Begabovića iz Laburističke stranke. 

Prije same sjednice u obraćanju novinarima Elvir Karajbić iz SDP-a je kazao kako SDP traži od Vlade FBiH da sa dnevnog reda povuče zakon o doprinosima i porezu na dohodak nazivajući ih "kleptomanskim".

- Vlada želi sakriti način na koji želi da oporezuje sve što je neoporezivo, pogotovo kada je riječ o porezu na dohodak. Vlada FBiH ukoliko se usvoji ovaj zakon, prije svega, porez na dohodak, bit će najveći kleptoman u Bosni i Hercegovini. Znači, Vlada FBiH vodi kleptomansku fiskalnu politiku u FBiH. Ovim zakonom prije svega Vlada sa deset posto porez na dohodak podiže na 13 posto, to je jedan razlog zašto je kleptomaski. Drugi je zato što Vlada oporezuje sve što je do sada bilo neoporezivo. Prije svega, oporezuje prijevoz, topli obrok i bilo koju naknadu koju radnik dobije od poslodavca. Pogubno je što je Vlada FBiH ukinula sve porezne olakšice u momentu kada imamo negativnu demografsku sliku, kada imamo masovni odlazak stanovništva. Tražimo da Vlada povuče sa dnevnog reda ova dva zakona - rekao je Karajbić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.