Samo kod ekstremno visokih temperatura: Zašto čokoladu ne treba držati u frižideru

objavljeno: 30.01.2018. u 13:00

Niske temperature ne odgovaraju čokoladi, baš kao ni visoke, pa se u frižideru može držati samo ako temperatura u domu prelazi 28 Celzijusovih stepeni.

Čokolada se ne bi trebalo držati u frižideru, čak ni ljeti kada su vrtoglavo visoke temperature.

- Jako niske temperature mogu utjecati na okus i gustoću čokolade, isto kao i veoma visoke - objasnio je Luke Owen Smith, stručnjak za čokoladu i vlasnik online trgovine "Chocolate bar".

- Posljedica držanja čokolade u frižideru je lošiji okus i smanjeno otpuštanje slatkoće i bogatstva okusa koji čokolada sadržava - otkrio je Smith.

Umjesto u frižideru čokoladu bi trebalo držati u hladnom i tamnom ormariću, idealno između 10 i 20 Celzijusovih stepeni, a idealna je 15 stepeni. U frižider bi je trebalo staviti samo ako je temperatura u domu viša od 28 Celzijusovih stepeni. Budući da kakao maslac apsorbira okuse i mirise, preporučuje se da se čokolada stavi u hermetični zatvorenu posudu, prije nego što se stavi u frižider kako bi se zaštitio okus.

- Još jedan razlog za držanje čokolade van frižidera je i pojava takozvanog bijelog premaza na čokoladi, koji nastaje kada se hladna čokolada izloži toplom zraku, koji uzrokuje kondenzaciju na površini čokolade, koja pak otapa površinske šećere. Za vrijeme stajanja čokolade površinski šećer će se ponovo kristalizirati i pojavit će se bijeli premaz - objasnio je Smith.