open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Samo državni vrtići imaju pravo na pomoć, a privatni sami određuju cijene
Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku da roditelji neće plaćati vrtić za april jer vrtići JU Djeca Sarajeva nisu ni radili zbog pandemije koronavirusa.
04.06.2020. u 08:09
get url
text
Vrtić Sarajevo

U privatnim vrtićima roditeljima se naplaćivalo za ono vrijeme kada su djeca bila u vrtićima i nisu imali pomoći od Vlade KS.

- Vlada KS ima pravo dati saglasnost na smanjenje cijena u vrtićima JU Djeca Sarajeva, a privatni vrtići sami određuju cijene svojih usluga i Vlada se u to ne može miješati. Vlada je smanjila cijene za pola marta, za april i najvjerovatnije isto ćemo učiniti i za mjesec maj jer vrtići nisu radili ni pola maja, ali o tome odluka još nije donesena. Stav Vlade je da roditelji i ne plate ono što nisu koristili i smatramo da je to fer i pošteno – kazao je za Faktor Anes Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Prozvali smo nekoliko privatnih vrtića i rekli su nam da su oni naplatili roditeljima onaj period kada su djeca boravila u vrtićima, a sada za juni plaća se puna cijena.

U privatnim vrtićima kažu da nisu dobili nikakvu pomoć od Vlade KS, odnosno da roditelji plaćaju manje za boravak djece, kao što je to slučaj u državnom vrtiću. Zbog toga je kažu i smanjen broj djece koji su krenuli ponovo u svoje vrtiće jer svi roditelji ne mogu to plaćati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.