open-navfaktor-logo
search
Drastične kazne
Samo 13 prijava razmatra inspekcija za nelegalno plakatiranje u KS u predizbornoj kampanji
Izborni plakati i ovoga puta prekrili su Kanton Sarajevo na dozvoljenim i nedozvoljenim mjestima. Neki će platiti kazne za ljepljenje plakata na nedozvoljenim mjestima, a kada će se plakati ukloniti sa legalnih mjesta nakon završetka izbora, za to nije propisan rok.
18.11.2020. u 18:52
get url
text

Strogo je zabranjeno plakatiranje na stubovima javne rasvjete i kontaktnoj mreži, stajalištima javnog prijevoza, kao i postavljanje reklamnih panoa i lijepljenje plakata na stablima, parkovskoj opremi i objektima. Osim toga zabrana se odnosi i na ispisivanje grafita i natpisa, te prljanje javnih površina, rasipanjem, bacanjem ili uništavanjem promotivnog materijala, kažu u inspekciji.

Iako to znaju i u strankama gdje smiju lijepiti svoj predizborni materijal, to se nije poštovalo.

- Komunalni redari KJKP Rad koji vrše neposrednu zaštitu komunalne čistoće na terenu, do sada su Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS dostavili 13 prijava od kojih svaka sadrži od četiri do pet zapisnika i službenih zabilješki sa fotografijama, kojima su evidentirani prekršaji nepropisnog oglašavanja na području Kantona Sarajevo. Kada se završe postupci, onda će se znati koliko je stranaka kažnjeno za nelegalno plakatiranje - kaže Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Na osnovu dostavljene dokumentacije inspektori, redosljedom kojim su i pristizali, pokreću inspekcijske postupke koji u prvoj fazi podrazumijevaju donošenje rješenja za uklanjanje nepropisno postavljenih plakata sa mjesta koja nisu predviđena za tu svrhu, uz obavezu političkih subjekata da u roku, ne dužem od tri dana, sa evidentiranih lokacija uklone nepropisno postavljeni reklamni materijal i o tome dostave dokaz postupajućem inspektoru, pojašnjava Brdarić.

Svako nepostupanje po rješenju kantonalnog inspektora podliježe izdavanju prekršajnog naloga shodno Zakonu o inspekcijama KS u iznosu od 3.000 do 15.000 maraka za pravno lice, te od 1.000 do 3.000 KM za odgovorno lice i do 1.500 KM za fizičko lice, pojašnjava Brdarić.

Kazne se mogu naplatiti samo za nelegalno plakatiranje, a kada će se plakati ukloniti sa legalnih mjesta nakon završetka izbora, za to nije propisan rok. Izborni zakon BiH ne propisuje vremenski okvir u kojem se moraju ukloniti svi plakati postavljeni tokom predizborne kampanje. O tome odlučuju agencije preko kojih su se političke stranke oglašavale.

Nije rijedak slučaj da plakati od Lokalnih izbora ostanu i nakon dvije godine kada počinje plakatiranje za Opće izbore u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.