Na Samitu o Zapadnom Balkanu, koji danas i sutra održava u poljskom gradu Poznanju, a u okviru Berlinskog procesa, predstavljen je Prvi godišnji izvještaj o implementaciji Okvirnog plana za rješavanje sudbine nestalih osoba.

Godišnji izvještaj prezentirali su predstavnici domaćih institucija koje se bave rješavanjem pitanja sudbine nestalih osoba Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Hrvatske i Srbije, a koji su ujedinjeni u Grupu za nestale osobe.

Institut za nestale osobe BiH predstavljaju članovi Kolegija direktora Nikola Perišić, Marko Jurišić i Amor Mašović.

Prilikom prezentacije izvještaja naglašeno je kako su dosadašnjim radom članovi Grupe za nestale osobe značajno pospješili međusobnu saradnju, što se ogleda u razmjeni informacija važnih za rješavanje pojedinačnih NN slučajeva.

Istaknuto je i kako se u proteklom periodu intenzivno radilo na razvoju regionalne Baze podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, kao jedine baze podataka ove vrste u svijetu.

Samo od januara do jula ove godine domaće institucije napravile su više od 445 unosa u Bazu podataka.

Također, članovi GNO-a produbili su dijalog o razmjeni informacija o lokacijama od zajedničkog interesa.

Tako je na sastancima predloženo16 konkretnih lokacija na kojima će se raditi zajednička iskopavanja u narednom periodu.

Navedeno je i kako su se članice GNO- a porodice nestalih, okupljene u Regionalnu koordinaciju udruženja porodica osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, informisale o napretku ostvarenom u vezi sa zajedničkim Okvirnim planom.

Sudionici Samita pozdravili su izvještaj Grupe za nestale osobe, pohvalili dosadašnji napredak u jačanju saradnje i povećanju učinkovitosti po pitanjima nestalih osoba, te su istakli kako očekuju daljnji napredak, uključujući pokretanje javne regionalne baze podataka, daljnju razmjenu informacija o potencijalnim grobnim mjestima i iskopavanja, te i dalje informisanje predstavnika porodica nestalih o svakom napretku.

Istaknuta je važnost ovog rada kako bi se preživjelim članovima porodica pružio smiraj, ali i doprinijelo pomirenju.

Sudionici su naglasili kako i dalje očekuju izvještaje o napretku.