open-navfaktor-logo
search
Usvojeni zaključci
Samit Brdo-Brijuni: Proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana je geopolitička nužnost
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović prisustvovali su svečanom sastanku lidera Brdo-Brijuni procesa na Brdu kod Kranja.
17.05.2021. u 15:39
get url
text

Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Svečanom sastanku su prisustvovali i lideri ostalih zemalja učesnica Brdo-Brijuni procesa – Aleksandar Vučić, Ilir Meta, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Vjosa Osmani.

Na svečanom sastanku su usvojeni zaključci kojom se potvrđuje predanost Brdo-Brijuni procesu. Istaknut je značaj procesa u jačanju dobrosusjedskih odnosa, te u promoviranju evropske perspektive Zapadnog Balkana. Proširenje EU-a na zemlje regije je geopolitička nužnost i najvažniji preduvjet za stabilnu, perspektivnu i održivu budućnost Evrope, rečeno je na susretu.

Od proteklog sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa, prije dvije godine, pojavila se pandemija koronavirusa, koja je izazvala negativne efekte na ekonomiju i društveni i socijalni sistem zemalja učesnica procesa. Evidentiran je napredak u procesu oporavka od pandemije i imunizaciji stanovništva. Istaknuta je potreba da se oporavak iskoristi kao prilika za zelenu i digitalnu tranziciju, koja će dovesti do održivijeg razvoja, a time i bolje perspektive za mlađe generacije.

Pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicijskog plana EU za Zapadni Balkan u oktobru 2020. godine, koji će, kroz razvojne projekte, osigurati značajna sredstva za ovu regiju. Ponovljena je zajednička strateška vizija slobodne, jedinstvene i mirne Evrope, te posvećenost miru, stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima.

Zaključeno je da proširenje EU na Zapadni Balkan prioritet, te da proces treba ubrzati i osigurati aktivniji angažman EU sa svim zemljama članicama regije, kako bi ispunile uvjete za članstvo u EU-u, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Pozdravljena je namjera Republike Slovenije da održi Samit EU – Zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, te namjera da uključi zemlje Zapadnog Balkana u Konferenciju o budućnosti Evrope, koja je počela 9. maja 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.