Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ponovio je da odustajanje od rezervnog sastava, te formiranje Žandarmerije u RS-u može biti i opasnija aktivnost za budućnost. Ta jedinica, smatra on, bez ikakve sumnje treba u budućnosti da posluži za zaštitu i podršku realizaciji određenih političkih ideja i postizanju političkih ciljeva.

-Jedinica koja je dobro opremljena, obučenija i uvježbana, iako brojčano puno manja, može biti puno opasnija, ako se zloupotrijebi od sistema protiv neke ciljne grupe - ocijenio je Salkić.

Zbog toga je, kaže, Žandarmerija kao formacija opasnija od rezervnog sastava policije RS-a i njeno formiranje pokazuje da vlast u tom entitetu "ne odustaje od uspostave oružanih formacija kao pandana drugim oružanim formacijama u Bosni i Hercegovini". Tokom nedavne posjete Srbiji, kako je naveo, lider SNSD-a Milorad Dodik je govorio o potrebi da Srbija pomogne i podrži naoružavanje i opremu u entitetu RS.

- Zbog toga, smatram da aktivnosti MUP-a entiteta RS trebaju pratiti kantonalni i Federalni MUP, te poduzimati iste aktivnosti radi održavanja ravnoteže. Uz veliki broj obučenih i uvježbanih zaštitara i veliki broj organizovanih lovačkih udruženja u ovom entitetu, može se govoriti u slučaju potrebe o ozbiljnim vojnim formacijama – tvrdi entitetski potpredsjednik.

Današnje postrojavanje Žandarmerije MUP-a RS-a u Banjoj Luci je, kako je dodao, "nastavak militarizacije u ovom entitetu".

-Priča da će se oni boriti s ciljem zaustavljanja vala migranata u našoj zemlji je priča za malu djecu. Danas svi migranti koji borave u našoj zemlji prešli su preko područja kojeg kontrolira MUP entiteta RS i to u grupama i bez ikakvih problema - kazao je Salkić.

Ističe da Bošnjaci nose i ružna sjećanja iz rata.

-Svako postrojavanje i smotra policijskih snaga u ovom entitetu, njihovo institucionalno i kadrovsko jačanje i opremljenost, Bošnjake u ovom dijelu naše zemlje podsjeća na činjenice iz sudskih presuda Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, po kojima su dijelovi MUP-a RS-a osuđeni da su počinili genocid u Srebrenici. Također, teški zločin nad prijedorskim Bošnjacima na Korićanskim stijenama počinili su pripadnici MUP-a RS-a. Ovo su naša osjećanja spram postrojavanja Jedinice Žandarmerije u sastavu entitetske policije, posebno kada imamo u vidu skoro zanemariv broj Bošnjaka zaposlenih u MUP-u RS-a – rekao je Salkić.

Svečanim postrojavanjem jedinice Žandarmerije u Centru za obuku u Zalužanima kod Banje Luke zvanično će biti predstavljena nova organizaciona jedinica MUP-a RS-a.

Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi, kako je rečeno, bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove sa kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

Promociji će prisustvovati ministar unutrašnjh poslova Dragan Lukač i direktor policije Darko Ćulum, kao i zvaničnici entiteta predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

VEZANI TEKSTOVI:

Ahatović o formiranju Žandarmerije u RS-u: Cilj je isti kao i sa rezervnim sastavom, to je vojna formacija

Salkić: Formiranje Žandarmerije opasnije je od rezervnog sastava policije RS-a

MUP RS-a povlači rezervni sastav policije, a uvodi Žandarmeriju

Iz Ambasade SAD-a za Faktor: Od MUP-a RS tražimo dodatne informacije o Žandarmeriji