open-navfaktor-logo
search
"Opet će se zabrinuti"
Salkić: Visoki predstavnik je svojom pasivnošću ohrabrio Dodika da provodi seperatističku politiku
Visoki predstavnik i OHR svojom pasivnošću i izražavanjem zabrinutosti na sve pojave u ovom entitetu doveli su sebe u situaciju da NSRS raspravlja o njihovom radu.
10.03.2021. u 16:58
get url
text

Kazao je ovo danas Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, te istaknuo da zbog institucionalnog položaja Bošnjaci u ovom entitetu nisu u mogućnosti da zaštite svoja prava.

- Visoki predstavnik i OHR svojom pasivnošću i izražavanjem zabrinutosti na sve pojave u ovom entitetu doveli su sebe u situaciju da NSRS raspravlja o njihovom radu. Svojim nedjelovanjem na provođenju antidejtonskih procesa u ovom entitetu visoki predstavnik je u proteklim godinama ohrabrio Milorada Dodika da provodi seperatističku politiku. Izražavanje zabrinutosti umjesto konkretnih reakcija na kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u ovom entitetu sve nas zajedno dovelo je u veoma tešku situaciju - kazao je Salkić.

Dodao je da je sistemska diskriminacija koju provode vlasti bosanskih Srba u bh. entitetu RS prema Bošnjacima, koji su se vratili na svoja ognjišta, najočitiji primjer kršenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Diskriminacija kao sredstvo za mirnodopsko etničko čišćenje prostora koji se nepravedno zove samo po jednom narodu ostavlja drastične posljedice na Bošnjake u ovom entitetu. Visoki predstavnik, OHR, PIC, OSCE , Kancelarija Evropske komisije svi to posmatraju kao da se ništa ne dešava, baš kao što su to posmatrali 1992. i 1995. godine - podvukao je podpredsjednik RS-a.

Kazao je i da "zbog institucionalnog položaja Bošnjaka u ovom entitetu selektivnom primjenom Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u koji nas je doveo visoki predstavnik Volfgang Petrič nismo u mogućnosti da zaštitimo svoja prava".

- Vaš aktivan pristup u entitetu FBiH kada se pojavi neki problem je za pohvalu, ali ostaje velika sumnja i nepovjerenje Bošnjaka u entitetu RS, zašto nemate isti pristup i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kršenje ustavnih odredbi Bosne i Hercegovine i entiteta, kršenje zakonskih odredbi Bosne i Hercegovine i entiteta, negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca su više nego dovoljan razlog za vašu reakciju.

Nove prijetnje referendumom o statusu entiteta RS novi je udar na Dejtonski mirovni sporazum za koji vjerujem da će ponovo izazvati veliku zabrinutost kod članica PIC-a i visokog predstavnika, ali isto tako vjerujem bez ozbiljne posljedice po one koji su prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini - naveo je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.