Obilježavanjem je započela je manifestacija Dani sjećanja na genocid u Bratuncu, kojom će se preživjeli stanovnici ovog podrinjskog mjesta prisjetiti najstravičnijih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te odati počast nedužno ubijenim bošnjačkim civilima. U okviru ove manifestacije svakog 12. maja se klanja kolektivna dženaza bošnjačkim žrtvama na mezarju Veljaci u Bratuncu, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika bh. entiteta RS.

U saopćenju se podsjeća da je na današnji dan, započeo je progon Bošnjaka iz naselja Hranča, ali ujedno i progon i etničko čišćenje na području cijele općine Bratunac. Naselje Hranča je potpuno spaljeno od 3. do 9. maja, a ukupno 60 Bošnjaka je ubijeno kod svojih kuća, te u logoru OŠ "Vuk Karadžić" u Bratuncu.

Tokom genocida počinjenog nad Bošnjacima u "zaštićenoj zoni" UN Srebrenica ubijeno je 17 stanovnika Hranče, dok je još 10 ubijeno na drugim mjestima u periodu od 1992. do 1995. godine. Najstarija ubijena osoba je Avdo Ramić, koji je imao 74 godine, a najmlađa žrtva je beba Amina Hajdarević, rođena 1992. godine. Ubijeno je ukupno 11 djece.

Od aprila 1992. godine do okončanja agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu ubijeno je prema dostupnim podacima 3.536 Bošnjaka Bratunca, od toga 239 žena i 210 djece.

Salkić je položio cvijeće i proučio Fatihu žrtvama ispred spomen-obilježja u Hranči.

- I 30 godina nakon progona sa naših ognjišta i ubistava naših sugrađana, oni koji su trebali osigurati da počinioci teških zločina budu kažnjeni, nažalost, nisu to uradili. Danas počinioci ubistava nedužnih civila u Hranči, slobodno se kreću nekažnjeni i kao slobodni ljudi. Danas još nemamo osuđene ubice civila kojih se mi danas prisjećamo. Nažalost, sudovi, tužilaštva i nadležne agencije u Bosni i Hercegovini, nisu osigurali pravdu za stanovnike ovog mjesta i ovog dijela naše domovine. Mi ih pozivamo da procesuiraju one koji su u ovom mjestu, ali i svim drugim mjestima u Bosni i Hercegovini činili teške zločine nad civilima - kazao je Salkić.

Istaknuo je da se ovo zlo se ne smije nikada zaboraviti, te da se mora njegovati sjećanje na zločine, nevine žrtve, a istinu pisati i prenositi na nove generacije.

- Ni 30 godina nakon teških zločina zlo nije pobijeđeno. To zlo mi danas osjećamo kroz sistemsku diskriminaciju, veličanje ratnih zločinaca, te negiranje identiteta našeg naroda i naše domovine Bosne i Hercegovine. Svi zajedno trebamo i moramo biti svjesni toga zlo između ostalog nije pobijeđeno jer mnogi nisu spremni da svjedoče o zločinima koji su počinjeni, te tako oni ostaju nekažnjeni. Zbog toga vas pozivam da svjedočite i pomognete da zaslužena kazna stigne zločince. Niko nema pravo istinu o zločinima zadržati samo za sebe - kazao je potpredsjednik Salkić.

Nakon tevhida i odavanja počasti šehidima Hranče preživjeli Bratunčani su posjetili i masovnu grobnicu Borkovac iz koje su 2004. godine ekshumirana tijela osam ubijenih Bošnjaka.

Manifestacija Dani sjećanja na genocid u Bratuncu će trajati do 29. maja, a centralni događaj je 16. kolektivna dženaza žrtvama genocida od 1992. do 1995. godine, koja će biti klanjana 12. maja ove godine, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS Ramiza Salkića.