Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je u Odžaku prisustvovao obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici, koje je organizovalo Udruženje mladih "Cvijet milosti".

Obilježavanje je, uz prigodan program, čitanje imena žrtava koje će biti ukopane 11. jula u Potočarima, te izvođenje "Srebreničkog inferna", upriličeno na gradskom trgu. Potom je organizovan mimohod gradskim ulicama na kojem je učestvovao veliki broj građana, a učesnici su, na zajedničkom centralnom spomen-obilježju, proučili Fatihu i odali počast šehidima i poginulim borcima Bošnjacima i Hrvatima.

Tokom obilježavanja godišnjice genocida u Odžaku, prisutnima se obratio i potpredsjednik Salkić. U svom obraćanju, istakao je važnost njegovanja sjećanja na genocid u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i svijeta.

-Svi zajedno imamo civilizacijsku obavezu da se sjećamo žrtava i da ih poštujemo, te da upoznajemo naše buduće generacije sa onim što se desilo 1995. godine. Jer ako djecu i mlade ne budemo učili o genocidu, prijeti im opasnost da se slično zlo ponovi i u budućnosti. Ponavljanje zla je moguće jer ideologija zla nije pobijeđena i još živi. Nažalost, još na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini i regionu, ali i akademskim zajednicama, postoje ljudi koji pozivaju na podjelu ove zemlje, pozivaju na separatizam, negiraju sudske presude, ali i veličaju i odlikuju ratne zločince. To predstavlja završnu fazu provođenja genocida i zbog toga je važno donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i kažnjavanju negatora genocida - rekao je Salkić.

Mi ovdje, dodao je, poručujemo da ćemo se svi zajedno boriti protiv onih koji ne prihvataju historijske činjenice i koji neistinama, nažalost, truju buduće generacije.

- Hvala civiliziranom svijetu koji je na našoj strani, a to je strana istine i pravde. Uz podršku cijelog svijeta, istina pobjeđuje. Iskreno se nadam da će i oni, koji danas, nasuprot cijelog svijeta, negiraju počinjeno zlo, konačno prihvatiti istinu. Duguju to svom narodu i svojoj djeci - kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić, koji se zahvalio na prisustvu ministrima u Vladi Posavskog kantona i Jakovu Ivankoviću, načelniku općine Odžak, čime su, kako je kazao, pokazali da zajedno baštine vrijednosti koje bi trebale biti u obavezi svim civiliziranim ljudima, saopćio je Kabinet potpredsjednika RS-a.