open-navfaktor-logo
search
Kršenje Dejtona
Salkić: Tražiti različite načine suprotstavljanja širenju mita o 9. januaru
Mi trebamo tražiti puteve i modalitete upoznavanja javnosti s onim što je proizveo taj 9. januar 1992. godine, rekao je Salkić
03.12.2019. u 12:06
get url
text

Nastavak obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta RS predstavlja direktno suprostavljanje odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, upozorio je danas entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Ukazao je da suprotstavljanje odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja direktno ugrožavanje mira i dostignutih vrijednosti implementiranog mira. Ove aktivnosti povlače za sobom direktnu potrebu intervencije visokog predstavnika, koji je zadužen za praćnje provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Salkić za Fenu. 

Mi kao društvo, kako je dodao, trebamo tražiti različite načine suprotstavljanja širenju mita o 9. januaru kao danu nastanka ovog entiteta, "što on sigurno i nije".

- Mi trebamo tražiti puteve i modalitete upoznavanja javnosti s onim što je proizveo taj 9. januar 1992. godine - rekao je Salkić.

Posljedice proglašavanja Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini od 9. januara 1992. treba analizirati, kako je istakao, sa različitih aspekata u budućnosti, te ukazivati na iste novim generacijama u Bosni i Hercegovini i u svijetu".

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao "danu RS“, ali je predsjednica tog bh. entiteta Željka Cvijanović predsjedavala jučer prvom sjednicom, kako je saopćeno, Organizacionog odbora za proslavu "dana RS" 2020. godine.

- Članovi Odbora utvrdili su da će centralni događaji povodom proslave Dana Republike, kao i prethodnih godina, biti svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani 'Borik' - saopćeno je nakon sjednice.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao "dana RS“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.