Petak, 07.08.2020.

Danska

Salkić: Svijet ima obavezu da zabrani negiranje i kazni negatore genocida

Sa manifestacije održane u Danskoj

Samo politički jaki možemo eliminisati sistemsku diskriminaciju u bh. entitetu RS i spriječiti separatističke težnje u ovom entitetu, rekao je popredsjednik RS-a na manifestaciji "Sjećanje na žrtve genocida: Prijedor, Ahmići i Srebrenica"

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je prisustvovao manifestaciji "Sjećanje na žrtve genocida: Prijedor, Ahmići i Srebrenica", koja je održana u gradu Vejle, u Danskoj.

Salkić ječestitao Islamskoj zajednici Bošnjaka u Danskoj na organizaciji skupa, kojim se podsjeća na genocid počinjen u Bosni i Hercegovini. Pozvao je sve prisutne da zajedno traže i lobiraju da se zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

- Evropa i cijeli civilizirani svijet imaju obavezu da zabrane negiranje i kazne negatore genocida. Moramo svi zajedno istrajati u traženju istine i pravde, ali i svi zajedno moramo više raditi za našu domovinu. Samo politički jaki možemo eliminisati sistemsku diskriminaciju u bh. entitetu RS i spriječiti separatističke težnje u ovom entitetu. Naš narod u cijelom svijetu je pokazao da je vrijedan i uspješan i sve to treba staviti u funkciju jačanja države Bosne i Hercegovine, ali i promocije istine i pravde, te osude genocida nad našim narodom.

Uprkos svemu, mi se zalažemo za zemlju jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve građane. Nismo počinili genocid i nismo osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i zato smo zahvalni našem vojnom i političkom rukovodstvu koje nas je vodilo tokom odbrane od agresije na našu zemlju.

Sa ovoga mjesta poručujem da je zajednički imenitelj onoga što se desilo od 1992. do 1995. godine, utvrđen presudama svjetskih i domaćih sudova. Izvršena je agresija na našu zemlju, počinjeno etničko čišćenje i genocid, uništeno stotine džamija i vjerskih objeketa, a mi svake godine u kabure spuštamo tabute naših najmilijih i po grobnicama tražimo posmrtne ostatke. To je jedina istina i naša, nažalost, stvarnost i svakodnevnica, poručio je Salkić.

Na skupu u gradu Vejle je prisustvovao i Poul Nyrup Rasmussen, bivši premijer Danske i bivši zastupnik u Evropskom parlamentu i Dan Arnløv, dogradonačelnik grada Vejle. Na manifestaciji u Danskoj je govorio i Osman ef. Kozlić, muftija lslamske zajednice Bošnjaka u Evropi, navodi se u saopćenju iz kabineta potpredsjednika RS.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh