open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Salkić: Svako pominjanje mogućnosti mobilizacije vojske RS-a otvara mogućnost ponavljanja genocida
Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o mobilizaciji Vojske RS-a pokazuje da separatistička politika koju on zagovara i provodi ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine.
12.05.2021. u 19:14
get url
text

Rekao je ovo Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, reagirajući na današnju izjavu Dodika u kojoj je, između ostalog, rekao da je "veoma brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku RS-a".

Salkić je istakao da svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida.

- Izjava Milorada Dodika u kojoj kaže da se vrlo brzo može ponovo mobilizirati Vojska RS-a je otvorena prijetnja miru i stabilnosti. Ova izjava pokazuje da separatistička politika koju zagovara i provodi Milorad Dodik ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine. 

OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji trebaju odmah reagirati i sankcionisati ovakvo djelovanje - naglasio je Salkić. 

Podsjetio je da je Vojska RS-a pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu presuđena da je počinila genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima "sigurne zone" UN Srebrenica u julu 1995. godine.

- Njen komandant, ali i mnogi drugi nižerangirani oficiri i vojnici osuđeni su za genocid i druge teške zločine koje su počinili. Svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida. Zbog toga je krajnje vrijeme za neodložnu reakciju prije svega visokog predstavnika i zemalja koje su garanat Dejtonskog mirovnog sporazuma - kazao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.