open-navfaktor-logo
search
Poziv privrednicima
Salkić: Sramna je, šovinistička i neprihvatljiva izjava Stanivukovića, to je slika naše realnosti u Banjoj Luci
Zastupnik Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini bosanskoherecgovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić ocijenio je izjavu gradonačelnika Banje Luke o kupovini gradske imovine kao sramnu, šovinističku i neprihvatljivu.
15.04.2023. u 11:26
get url
text

VEZANI TEKST - Stanivuković upriličio iftar u Banjoj Luci: Poslali smo poruke ljubavi i praštanja

- Nije ovo njegova prva izjava kojom se jasno deklariše kao neko ko je u suštini protiv zajedničkih vrijednosti i zajedničkog života u našoj domovini. Sjetimo se izjava o počinjenom genocidu nad Bošnjacima, fotografisanja s pripadnicima četničkog ravnogorskog pokreta i činjenice da u administraciji grada Banja Luka gotovo da nema Bošnjaka. To je stvarno lice ovog gradonačelnika koji misli da je "Bošnjacima, muslimanima"  dovoljno organizirati iftar, reći nekoliko lijepih riječi i to je maksimum koji im treba pripasti – smatra Salkić.

Navodi kako sve drugo, pa i pravo da radite u javnom sektoru u ovom gradu, da kupujete neku lokaciju, da privređujete, da budete ravnopravni, Bošnjacima ne pripada.

- Nažalost, slika je ovo naše današnje realnosti u Banjoj Luci, ali i mnogim drugim mjestima gdje se pokušava onemogućiti eventualno naše prisustvo i naš doprinos razvoju i izgradnji multietničkog društva – kazao je Salkić za Faktor.

VEZANI TEKST - A kažu da je alternativa: Stanivuković sa četničkom zastavom, mislio da je to za privatnu kolekciju

Ovakvim izjavama, dodaje on, brane se stavovi definisani ratnim strateškim ciljevima NSRS-a o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru sa prisustvam malog broja onih koji nisu Srbi, pravoslavci koji će biti bez bilo kakve mogućnosti da utječu na procese i dešavanja ovdje.

- Moj je poziv privrednicima iz FBiH da snažno ulažu na prostor ovog entiteta, zapošljavaju sve građane u ovom entitetu i time daju svoj doprinos reintegraciji Bosne i Hercegovine te izgradnji društva bez ovakvih retrogradnih šovinističkih izjava zvaničnika iz RS-a – istakao je Salkić.

Stanivuković je učestvovao na protestima koji su organizirani zbog presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je zemlja na kojoj se nalazi Stara autobuska stanica u Banjoj Luci u vlasništvu Autoprevoza.

Banjalučki gradonačelnik je poručio da ne prihvata odluku Ustavnog suda BiH jer su time poništene ranije presude sudova u RS-u, a prema kojima je ovo zemljište u vlasništvu grada Banja Luka.

VEZANI TEKST - Odgođena deložacija u centru Banje Luke, policija legitimirala gradonačelnika i okupljene Banjalučane

Rekao je da se o ovom pitanju može postići ugovor, ali pod uvjetom da se odustane od Vidovdanske ulice. Istakao je da neće pristati da lokacija na kojoj je spomenik "12 beba" i Muzej savremene umjetnosti RS-a pripadne Autoprevozu.

- Da oni to onda prodaju nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima - rekao je Stanivuković ističući da ne može dozvoliti da grad ostane bez historijskih obilježja RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.