open-navfaktor-logo
search
Tribine u Njemačkoj
Salkić: Sloboda i nezavisnost nisu trajne kategorije, moramo ih čuvati i za njih se boriti
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, boravio je u trodnevnoj posjeti Bošnjacima u Njemačkoj na poziv organizacije "Lilium bosniacum".
06.03.2022. u 14:06
get url
text
Ramiz Salkić

Kako je saopćeno iz njegovog kabineta, tokom posjete je održao tribine u džematima Fedžr, Penzberg i Islamskom centru "Ikre" na temu "“Politička i sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na bh. entitet RS".

Tokom svojih obraćanja prisutnima potpredsjednik Salkić je istakao da sloboda i nezavisnost nisu trajne kategorije, te da moramo uvijek biti spremni da na svaki način branimo slobodu i nezavisnost jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

- Mi dok obilježavamo 30 godina nezavisnosti naše domovine trebamo znati da sloboda i nezavisnost nisu trajne kategorije. Sloboda i nezavisnost se borbom stiču i zbog toga moramo uvijek biti spremni na svaki način da branimo slobodu i nezavisnost jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Svi zajedno imamo veliku odgovornost danas kada se zagovara separatizam od strane sljedbenika ideologije ratnih zločinaca presuđenih za genocid da pokažemo odlučnost i spremnost da štitimo stečenu slobodu i nezavisnost. Danas u mirnodopskim uslovima to se čini demokratskim metodama i zbog toga je potrebno ojačati naš demokratski kapacitet u Bosni i Hercegovini - kazao je Salkić.

Zbog toga je, dodao je on, neprocjenjivo važno učešće u izbornom procesu onih koji podržavaju slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine i suprotstavljaju se separatističkim idejama o podjeli Bosne i Hercegovine.

- Snage koje negiraju genocid, veličaju ratne zločince i zagovaraju podjelu Bosne i Hercegovine moraju biti u demokratskoj proceduri poražene. Na svakom mjestu i u svakoj prilici zagovarajte eliminaciju posljedica genocida. Nakon što su relevantni međunarodni sudovi utvrdili i presudili počinjenje genocida naša je obaveza, ali i obaveza cijelog civiliziranog svijeta, da eliminišemo posljedice genocida i dodatno sankcionišemo tu zločinačku politiku.

Mi za takav rezultat imamo kapacitet samo se trebamo pokrenuti i iskoristiti sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju u Bosni i Hercegovini i cijelome svijetu kroz aktivnosti naših državljana na lobiranju za eliminaciju posljedica genocida - istakao je Salkić.

Rekao je da je ohrabren raspoloženjem i sviješću naših građana o važnosti ovih procesa tokom posjete, javnih tribina i razgovora sa našim građanima.

- Nadam se i očekujem da će ova pozitivna energija pomoći na putu jačanja naših demokratskih kapaciteta radi eliminacije sistemske diskriminacije Bošnjaka u bh. entitetu RS, dokidanja aparthejda i negiranja bosanskog jezika u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS - zaključio je potpredsjednik RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.