Reagujući na današnju pravomoćnu i konačnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću u kojoj je osuđen na kaznu doživotnog zatvora rekao je:

- Današnja presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću međunarodni je sudski pečat na  zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Svako onaj ko nastavi da negira dokazane, presuđene ratne zločine i genocid, te nastavi  veličati presuđene ratne zločince  provodi završnu fazu genocida. Nastavkom negiranja ratnih zločina i veličanjem ratnih zločinaca priprema se teren za novi genocid u budućnosti.

Zbog toga pod hitno treba nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji negiraju sudski dokazan i presuđen genocid, te veličaju ratne zločince.

Ovaj Zakon je u interesu dugotrajnog mira, katarze, suočavanja sa prošlošću i vraćanja povjerenja među građanima u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.

Činjenica da je ranije Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osudio Radovana Karadžića, vođu pobunjenih bosanskih Srba, na doživotnu kaznu zatvora za progone sa teritorije za koju su bosanski Srbi smatrali da polažu pravo, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFORA za taoce i za genocid u Srebrenici.

Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu  da je Srbija odgovorna što nije spriječila genocid i kaznila počinioce.

Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu da su vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, pod kontrolom Karadžića i Mladića, počinili genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima "sigurne zone" UN-a Srebrenica formiraju sliku o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

Ove presude trebaju naći svoje mjesto u udžbenicima historije u svim državama regiona kako bi bio spriječen svaki pokušaj ponavljanja zločina i genocida u budućnosti. Ove presude su velika prilika za objektivno suočavanje sa prošlošću i novi iskorak ka vraćanju povjerenja, ako se budu razumjele na najbolji način - istakao je Salkić.