open-navfaktor-logo
search
Kršenje Ustava
Salkić pozvao NSRS da povuče iz procedure zakon o nepokretnoj imovini i to riješi u PSBiH
Zastupnik Ramiz Salkić (SDA) danas je u Narodnoj skupštini RS-a pozvao predlagače da povuku Prijedlog zakona o nepokrentoj imovini RS-a, te da se to pitanje riješi na državnom nivou u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
28.12.2022. u 12:42
get url
text

Ranije usvojeni zakon suspendovao je u aprilu visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine ga je u septembru stavio van snage.

On je podsjetio zastupnike da su se prilikom polaganja zakletve obavezali da će poštovati ustav i zakone BiH i RS-a.

- Često se zaklinjemo u Dejtonski mirovni sporazum i želimo iz njega crpiti neke benefite, a onda kršimo Ustav BiH i ne priznajemo odluke Ustavnog suda BiH koje su u istim tim dokumentima konačne i obavezujuće za sve – istakao je Salkić.

On je podvukao da ovo pitanje treba riješiti na nivou PSBiH jer je to srž odluke Ustavnog suda BiH - da NSRS nije nadležan da uređuje ovu pravnu materiju.

- I SNSD i HDZ su dobili prilično miroljubive partnere, koji neće provocitrati, postavljati teška pitanja i osporavati, pa je to dobra prilika da možda probate završiti i ovaj dio posla, ako su vam partneri sa druge strane iskreni i mogu ići dotle – kazao je Salkić.

On smatra da je ovaj zakon "malo modifikovano rješenje prethodnog zakona".

- Ustavni sud ga je poništio pozivajući se na odluku iz 2012. godine i član koji kaže da RBiH nastavlja da funkcioniše pod imenom BiH sa modifikovanom strukturom, članstvom u UN-u i sve drugo što tamo piše… - dodao je Salkić.

Podvukao je da će se pravna borba nastaviti.

- Vi računate, a to je i sam premijer RS-a prije dva dana kazao – "naše je da predlažemo, a njihovo je da osporavaju"... To nije dobar princip. U startu se zna da se predlaže nešto što nije ustavno. U potpunosti podržavamo da se ovo pitanje riješi, a prirodni i svi drugi resursi u značajnoj mjeri stave na raspolaganje i entitetima i kantonima i općinama, radi boljeg života građana. Ali postoji put, a ovo sigurno nije put kako da dođemo do rješenja – istakao je Salkić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.