- "Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice". Ovako je glasio poziv upućen preko Radija Prijedor 31. maja 1992. godine. Nakon poziva, uslijedio je genocid. Danas, 29. godina kasnije u Prijedoru, širom Bosne i Hercegovine i civiliziranog svijeta, obilježava se Dan bijelih traka kao podsjećanje na ove fašističke postupke. Danas se sjećamo 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja, među kojima je 102 nedužne djece - kazao je Salkić.

Istakao je da ratni zločin nikada ne zastarijeva.

- Zbog toga svi zajedno moramo raditi na širenju istine, svjedočiti o počinjenim zločinima i tragati za zločincima kako bi pravda došla u Prijedor. Danas mnogi u svijetu znaju da je Prijedor, kao i svi drugi gradovi pod kontrolom pobunjenih bosanskih Srba, etnički očišćen od Bošnjaka i Hrvata. O tome svjedoče masovne grobnice i logori: Tomašica, Keraterm, Trnopolje... Cijeli svijet zna da su u ovome gradu bošnjački i hrvatski civili morali nositi bijele trake oko ruke kako bi se raspoznavali kao u vrijeme vladavine nacista tokom Drugog svjetskog rata, kada su Jevreji obilježavani.

Dodao je da danas svjedočimo tome da i nakon 29. godina zlo nije u potpunosti pobjeđeno.

- Nad Bošnjacima se u ovom entitetu provodi sistemska diskriminacija, veličaju se ratni zločinci, a počinjeni, dokazani i presuđeni genocid i drugi zločini negiraju od strane aktuelne vlasti. Provodi se opasna diskriminacija, koja dobija razmjere ponovnog jačanja ideje ratnog zločinca Radovana Karadžića, sa pravoslavizacijom institucija bh. entiteta RS i podjele Bosne i Hercegovine - kazao je Salkić.

Uprkos svemu, dodao je, danas kada se sa tugom sjećamo svih nedužno ubijenih civila Prijedora možemo konstatovati da je ideja slobode pobijedila i da smo mi ostali ustrajni na ideji pravde.

- U mnogim zemljama svijeta obilježava se Dan bijelih traka. Mnogi slobodnomisleći Srbi su progovorili i distancirali se od zločina koji su počinjeni u njihovo ime. Sistem nikao na temeljima ratnih zločina i na genocidu nikada u historiji nije mogao opstati. Sve je više onih koji prate ideju pravde i slobode. Doći će to vrijeme kada će vlasti u bh. entitetu RS i u Srbiji prestati veličati ratne zločince, prestati negirati genocid i druge ratne zločine koje su počinili njihovi sunarodnjaci i kada će većina i u srpskom narodu osuditi zločine koji su počinjeni u njihovo ime. Mi danas ponosno i čistog obraza možemo reći da nismo počinili genocid i udruženi zločinački poduhvat. Danas kao i ranije mi smo opredijeljeni za mir, zajednički život i za jednaka prava za sve građane na svakom pedlju naše domovine Bosne i Hercegovine. Preduslov za trajni mir je zadovoljavanje pravde, a pravda će biti zadovoljena kad svi ratni zločinci budu kažnjeni za zločine koje su počinili - zaključio je potpredsjednik RS-a.