open-navfaktor-logo
search
Uputio pismo
Salkić poručio Schmidtu i PIC-u: Pozabavite se aparthejdom u RS-u, a ne ispunjavanjem želja HDZ-u
Potpredsjednik entiteta Republika Srpska, Ramiz Salkić poslao je pisma Uredu visokog predstavnika i ambasadorima zemalja članica UO Vijeća za provedbu mira (PIC) u kojem upozorava na probleme povratnika Bošnjaka u manji entitet i predlaže viskom predstavniku i ambasadorima PIC-a da se posveti ovim problemima, a ne izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.
22.07.2022. u 17:27
get url
text

- Bošnjaci koji su se vratili nakon progona i genocida na svoja ognjišta da žive u miru u ovom entitetu u proteklim godinama pojedinačno, putem nevladinih organizacija i svojih izabranih predstavnika u kontinuitetu vas izvještavaju i pozivaju da pomognete u otklanjanju sveprisutne sistemske diskriminacije i aparthejda kojim su izloženi od strane vlasti bosanskih Srba u bh. entitetu RS. Upozoravali smo i upozoravamo da ovi procesi snažno doprinose mirnodopskom progonu Bošnjaka i doprinose ostvarenju ratnih ciljeva, onih koji su presuđeni za genocid nad Bošnjacima, o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru.

Uprkos našim pozivima  i konkretnim primjerima nismo primjetili vaše ozbiljne napore da se diskriminacija i aparthejd u obrazovnom procesu zaustave, da prestane diskriminacija pri zapošljavanju i da se prestane stvarati ambijent i okruženje koje je nepovoljno za život i opstanak Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Spremna Schmidtova odluka: Koje su sve izmjene i dopune Izbornog zakona BiH predviđene

Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, za čije je provođenje zadužen visoki predstavnik, predviđa pravo na povratak u sigurno okruženje bez bilo kog oblika diskriminacije prema onima koji se vraćaju nakon progona, što danas nije slučaj u ovom entitetu. Da diskriminacija postoji svjedoče i mnogobrojna saopštenja ureda visokog predstavnika koja se temelje  na  Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Nažalost, sve vaše aktivnosti se završavaju na jednom saopćenju, bez konkretne akcije protiv vlasti entiteta koje su sastavljene isključivo od predstavnika srpskih političkih partija. Ovakvo vaše ponašanje snažno podstiče i ohrabruje ekstremno radikalne i separatistički orijentisane vlasti ovog entiteta da nastave i pojačaju pritisak na Bošnjake, čemu svakodnevno svjedočim u ovom entitetu.

Bošnjaci koji žive u ovom entitetu osjećaju se ostavljenim i zaboravljenim od međunarodne zajednice i prepuštenim na milost i nemilost predstavnicima bosanskih Srba baš kako je to bilo i u  julu 1995. godnine nakon čega su vojska i policija bosanskih Srba, pod komandom ratnog zločinca Mladića i političkim vodstvom ratnog zločinca Karadžića, počinili genocid nad Bošnjacima.

Mi danas kroz aparthejd, sistemsku diskriminaciju, negiranje našeg jezika i identiteta, negiranje genocida, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca, skrnavljenje i skrivanje dokaza o počinjenom genocidu, umanjivanje i relativizaciju broja ubijenih prolazimo kroz završnu fazu genocida u ovom entitetu u vašem prisustvu i nedovoljnom činjenju da se sve ovo zaustavi.

Poštovane ekselencije, pozivam vas da umjesto što pokušavate ispuniti želje HDZ-u u pogledu izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine da se okrenete otklanjanju sistemske diskriminacije i aparthejda kojem su izloženi Bošnjaci, ali i Hrvati u bh. entitetu RS.

Pozivam vas da u ovom entitetu stvorite ambijent i uvjete u kojima će Bošnjaci biti ugroženi na način kako su ugroženi Hrvati u Federaciji Bosne i Hercegovine, a da pri tome popunjavamo sve ustavom propisane pozicije koje nam pripadaju i da imamo mehanizme i prilike da u zagarantovanim procedurama kroz NSRS i Vijeće naroda RS obezbijedimo donošenje zakona koji nas neće diskriminirati i koji će spriječiti diskriminaciju koja se danas provodi nad nama u ovom entitetu.

Podsjećam vas da je visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametanjem amandmana na ustave entiteta 2002. godine upravo svojom odlukom stvorio pretpostavke da se današnja diskriminacija provodi nad Bošnjacima u ovom entitetu, jer je nametnuo asimetrična rješenja u ustavima entiteta u procesu donošenja odluka i zaštite prava po ustavu konstitutivnih naroda i ostalih građana.

VEZANI TEKST - Schmidt namjerava iz Ustava FBiH izbrisati popis stanovništva iz 1991: Koje države su za, koje protiv

Poštovane ekselencije pozivam vas da ne pravite iste greške kakve su napravljene kroz Dejtonski mirovni sporazum i kroz nametanje amandmana na ustave entiteta kada su očito nagrađene pred sudovima presuđene i osuđene politike udruženih zločinačkih poduhvata i genocida. Pozivam vas da upravo svi zajedno počnemo ispravljati greške iz prošlosti, da krenemo putem trajnog otklanjanja posljedica koje su nastupile kao rezultat udruženih zločinačkih poduhvata i genocida. Na to nas obavezuju haške presude, naša savjest i buduće generacije. Krajnje je vrijeme da upravo vi pružite priliku građanima da grade Bosnu i Hercegovinu po uzoru na države iz kojih i vi sami dolazite, gdje će svi građani imati jednaka prava i jednake mogućnosti bez obzira u kom dijelu svoje domovine žive, kako se zovu i kako se Bogu mole.

Svaki drugi pristup dodatno bi otežao ionako teško stanje u našoj domovini za koje ni u kom slučaju ne snose odgovornost samo domaći izabrani predstavnici već i vi iz međunarodne zajednice, jer u našoj zemlji još uvijek je na snazi Dejtonski mirovni sporazum i ustav koji je produkt tog sporazuma, a ne ustav kojeg su izglasali građani ove zemlje, navodi se u pismu Ramiza Salkića.

                            

                                                                                                       

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.