open-navfaktor-logo
search
Počast šehidima
Salkić: Počinioci teških ratnih zločina nad Bošnjacima Zvornika danas su slobodni građani Zvornika i Srbije
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je u Zvorniku prisustvovao manifestaciji "Dani otpora Zvornik – Kula Grad", kojom se Zvorničani prisjećaju odbrane svog grada, ali i odaju počast šehidima.
08.04.2022. u 12:01
get url
text

Najprije je na spomen-obilježju u Kazanbašči, mjestu masovnih grobnica iz kojih su 2005. godine ekshumirane 132 žrtve ubijene u prvim danima agresije 1992. godine,  položio cvijeće i odao počast zvorničkim šehidima.

Potpredsjednik Salkić je istakao da se današnje prisjećanje agresije i okupacije Zvornika, ubijanja i progona Bošnjaka,  ali i herojskog otpora bosanskohercegovačkih patriota obilježava u ambijentu oživljene separatističke ideje o podjeli Bosne i Hercegovine.

- Danas kada se prisjećamo agresije i okupacije Zvornika, ubijanja i progona Bošnjaka, ali i herojskog otpora bosanskohercegovačkih patriota, to činimo u ambijentu oživljene separatističke ideje o podjeli Bosne i Hercegovine. To činimo u ambijentu nekažnjenih zločina nad Bošnjacima Zvornika u okruženju gdje su počinioci zločina slobodni, što je ozbiljna pretpostavka da se zločini ponove - kazao je Salkić, saopćio je njegov Kabinet.

Dodaje da ideja "velike Srbije" devedesetih, danas "srpskog sveta", a sutra nećeg trećeg, ima isti cilj, a to je što je moguće veći dio Bosne i Hercegovine uokviriti na različite načine u društveni, politički i kulturni ambijent Srbije.

Prosrpska vlast entiteta RS u Bosni i Hercegovini pokušava, kako je istakao, sistemskom diskriminacijom stvoriti ambijent nemogućih uvjeta za život i ostanak Bošnjaka na svojim ognjištima nastojeći ostvariti ratni cilj o čisto srpskom pravoslavnom prostoru.

- Mi o ovim pojavama i prijetnjama po naš opstanak ovdje moramo jasno i transparentno govoriti na svakom mjestu sa željom da oni budu zaustavljeni. Danas se prisjećamo i herojskog otpora slabo naoružanih bosanskohercegovačkih patriota JNA, policijskim i drugim paravojnim formacijama koje su okupirale Zvornik i krenule u ubistva i progon Bošnjaka Zvornika i Podrinja. Danas se oni koji su časno branili svoju domovinu privode, saslušavaju, uznemiravaju dok su oni koji su počinili teške ratne zločine nad Bošnjacima slobodni građani Zvornika i susjedne države Srbije - rekao je Salkić i dodao:

- Ovakvo stanje se treba i mora promijeniti. Srbija treba prestati biti sigurna luka za počinioce teških ratnih zločina nad Bošnjacima Zvornika i cijelog bosanskog Podrinja, a tužilaštva u Bosni i Hercegovini trebaju se odrediti da li će tragati za ravnotežom ili za istinskim počiniocima ratnih zločina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.