open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Salkić obišao roditelje kažnjenih učenika u Sjenini: Negiranje identiteta Bošnjaka mora se okončati
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je u Sjenini kod Doboja posjetio roditelje i učenike Osnovne škole "Petar Kočić".
08.01.2021. u 13:22
get url
text

Povod današnje posjete je kažnjavanje učenika ove škole koji su odsustvovali sa časova 25. novembra zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Vaspitno-disciplinska mjera odjeljenskog starješine izrečena je za nekoliko učenika, a odluku je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić.

Salkić je tokom posjete izrazio podršku učenicima i njihovim roditeljima, te pozvao direktoricu škole da iz moralnih razloga podnese ostavku.

- Ne može biti prihvatljivo da oni koji nepoštuju državne zakone kažnjavaju one koji poštuju zakone Bosne i Hercegovine. Posljedica je to nekažnjene diskriminacije koju zagovara i provodi vlast entiteta u konkretnom slučaju preko podaničke direktorice škole - kazao je Salkić.

Rekao je da je danas tu da podržim ove učenike i njihove roditelje kao i sve druge učenike i njihove roditelje koji poštuju državu Bosnu i Hercegovinu i njene zakone.

- Moj je poziv svima vama da podignete glavu ispravite kičmu i da se svi zajedno ujedinjeni u cijelom entitetu suprotstavimo diskriminaciji u pravoslaviziranom obrazovnom procesu.
Dejtonski mirovni sporazum garantuje pravo na povratak i život povratnika bez diskriminacije. Diskriminacija je danas najvidljivija u posljednjih 15. godina u svim segmentima života povratnika u ovom entitetu. Negiranje identiteta Bošnjaka kroz negiranje bosanskog jezika, negiranje kontinuiteta države Bosne i Hercegovine, kroz negiranje državnih praznika mora se okončati jer takvi postupci predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - dodao je Salkić.

Pozvao je OHR, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i OSCE da otklone sistemsku diskriminaciju povratnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i sankcionišu kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Sve druge u ovoj zemlji koji žele dobro Bosni i Hercegovini i povratnicima u entitet RS upozoravam da je diskriminacija povratnika karcinom koji tiho ali sigurno uništava povratak i multietničku Bosnu i Hercegovinu. Da se to ne bi desilo potrebno je da se svi zajedno više angažujemo na poduzimanju adekvatnih koraka da zaustavimo diskriminaciju. Direktorica škole više ne zaslužuje pažnju i poštovanje Bošnjaka u ovom entitetu, učenika i njihovih roditelja u Sjenini te je pozivam da iz moralnih razloga podnese ostavku - rekao je potpredsjednik Salkić.

U pratnji potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića danas je bio i potpredsjednik Vijeća naroda RS Minhet Okić, saopćeno je iz Kabineta podpredsjednika RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.