open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik RS-a
Salkić o napadu na povratnike u Vlasenici: Dovoljno govori to što je načelnik općine optužen za zločine
Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić rekao je da je Vlasenica jedan od najeklatantnijih primjera u RS-u gdje se Bošnjaci na svaki način uznemiravaju i gdje ih se pokušava ponovo natjerati da odu sa svojih ognjišta.
29.07.2021. u 13:02
get url
text

Reagujući na jučerašnji napad na porodicu Ferhatović, kada su povrijeđeni majka Raza i njen sin Amir, Salkić je istakao da je to posljedica kontinuiranog širenja netrpeljivosti spram Bošnjaka od vlasti i medija u RS-u, te je pozvao vlast da prestane generirati netrpeljivost prema Bošnjacima koji samo žele u miru da žive na svojim ognjištima.

VEZANI TEKST - Vlasenica: "Napadač je htio izbosti moga sina, mene je isjekao po rukama, pomozite nam"

- Napad na bošnjačku porodicu Ferhatović u Vlasenici, kada su povrijeđeni majka Raza i njen sin Amir, posljedica je kontinuiranog širenja netrpeljivosti spram Bošnjaka od vlasti i medija u ovom entitetu. Vlasenica je jedan od najeklatantnijih primjera u ovom entitetu gdje se Bošnjaci na svaki način uznemiravaju i gdje ih se pokušava ponovo natjerati da odu sa svojih ognjišta. Činjenica da je u Vlasenici načelnik općine čovjek koji je zvanično optužen za teške ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Vlasenice 1992. godine dovoljno govori - istakao je.

Zbog svega ovoga, ističe, imamo napade i provokacije upućene prema Bošnjacima u Vlasenici.

- I ranije je bilo napada na porodice Bošnjaka u Vlasenici, ali je javnost vrlo rijetko informisana šta se desilo sa napadačima, da li su krivično gonjeni za izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti ili su napadači redovito proglašavani neuračunljivim. Pozivam i očekujem od MUP-a, ali i nadležnog tužilaštva, da u ovom slučaju, ali i u svim prethodnim slučajevima, izvijeste građane šta se desilo sa počiniocima, da li su kažnjeni ili su zbog neuračunljivosti oslobođeni bilo kakve odgovornosti - naveo je i dodao:

- Pozivam vlast u ovom entitetu da prestane generirati netrpeljivost prema Bošnjacima koji su se vratili na svoja spaljena i porušena ognjišta, obnovili ih i koji žele u miru da žive na svojim ognjištima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.