open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Salkić o izjavi Dodika: Bh. entitet RS nije, niti će biti država
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić reagirao je na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika "da Srbi imaju dvije države Srbiju i RS te da su Srbi uvijek donosili slobodu drugim narodima".
15.02.2022. u 15:50
get url
text

Salkić je istakao da je iskustvo Bošnjaka da Srbi nisu slobodarski narod i da su pripadnici srpskog naroda nad njima u zadnjih 150 godina činili teške zločine, te da bh. entitet RS niti je država niti je druga srpska država.

- Koliko god puta da se izreknu neistine treba ih isto toliko puta i demantovati kako oni koji ih govore ne bi počeli vjerovati da govore istinu - naveo je Salkić.

VEZANI TEKST - Nastavak separatističke retorike Dodika: Srbi imaju dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju

Istaknuo je da je bh. entitet RS entitet u državi Bosni i Hercegovini koji postoji na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Svaka druga tvrdnja ne odgovara istini i na tragu je rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao temelja na osnovu kojeg postoji entitet. Naše iskustvo nije da su Srbi slobodarski narod i da su donosili slobodu drugim narodima. Naše je iskustvo da su pripadnici srpskog naroda nad našim narodom u zadnjih 150 godina činili teške zločine - kazao je Salkić.

Po njegovim riječima, najnovije iskustvo je da su pripadnici srpskog naroda, organizirani kroz Vojsku RS-a i policiju kao i njihove vojne i političke vođe, presuđeni za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške ratne zločine.

Salkić ističe da je Srbija trenutno jedina država koja je pred Međunarodnim sudom pravde presuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce.

- Danas među bosanskim Srbima i u Srbiji, nažalost, ne postoji spremnost na katarzu i suočavanje s prošlošću, već se, nažalost, provodi glorifikacija ratnih zločinaca.

Ovakvo ponašanje ne doprinosi miru, razvoju povjerenja i stvaranju sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini i regionu - kazao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.